MAČKE, ČUVAJTE SE

Pop ikone: Alf

04.10.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Prije 24 godine počela se emitirati komična serija 'Alf' o simpatičnom vanzemaljcu Gordonu Shumwayu koji smatra mačke poslasticom i ima osam želudaca. Serija je trajala četiri godine, no dlakavi vanzemaljac nastavio se pojavljivati na televiziji sve do danas

Glavni lik komične serije iz osamdesetih, vanzemaljac Gordon Shumway gledateljima poznatiji kao Alf, što je skraćenica za 'alien life form' (vanzemaljski oblik života), rođen je 1756. na planetu Melmac koji je kasnije eksplodirao, a čiji je moto bio 'hoćeš li pojesti do kraja taj sendvič'.

Alf je cijeli prekriven dlakom smećkaste boje, dvonožan je i ima dvije ruke. Ima naboranu njušku, dva potpuno crna oka, osam želudaca, a srce mu se navodno nalazi u glavi.

Osim što izrazito voli jesti mačke, ima nevjerojatan apetit, voli podrigivati, a može i fućkati zatvorenih usta. Karakterno Alf je sarkastični cinik koji je neuredan i nemaran te često stvara probleme za ljudsku obitelj koja ga skriva od američke vojske.

Serija počinje nakon što se Alf sruši u garažu prosječne četveročlane obitelji Tanner u predgrađu Los Angelesa u Kaliforniji. Članovi obitelji Tanner su Willie i Kate, roditelji Briana i Lynn, a imaju i mačka po imenu Lucky (Srećko)

Nakon što obitelj Tanner odluči da ne može predati Alfa vlastima te da će ga skrivati dok ne popravi svoj svemirski brod, serija se uglavnom bavi duhovitim situacijama koje proizlaze iz razlika između ljudi i Melmačana te Alfovom sklonosti hrani i zabavi. Tijekom serije uobičajenoj postavi glumaca pridružio se i mali novorođeni Eric koji je bio uključen jer je glumica Anne Schedeen stvarno bila trudna, a među povremenim gostima našli su se susjedi Ochmonekovi te razni članovi proširene obitelji Tanner.

Serija je ima 102 nastavka, a svaka epizoda je nazvana po nekoj pjesmi koja ima veze s temom epizode. Većina znanstvene fantastike usmjerena je u komediju, no ponekad se znalo dogoditi da se u kontekstu događaja epizode spomenu neke novootkrivene znanstvene činjenice.

Serija se završila epizodom u kojoj Alfa njegova djevojka Rhonda uz pomoć još nekoliko vanzemaljaca s Melmaca pokušava spasiti, no umjesto toga ga ulovi američka vojska. Kao što to obično biva, nije bilo u planu da to bude zadnja epizoda, što je bilo jasno i po 'nastavit će se' na samom kraju, no NBC nikad nije održao obećanje da će snimiti 'pravu' zadnju epizodu nakon što je serija bila otkazana.

Na zadovoljstvo svih koji su htjeli saznati što se dogodilo s dlakavim vanzemaljcem, 1996. snimljen je televizijski film 'Project: Alf' u kojem Alf napokon uspijeva napustiti Zemlju. Iako je obitelj Tanner spomenuta u filmu, nikad se ne pojavljuju na ekranu.

Uglavnom uz pomoć dvoje asistenata, lutki vanzemaljca pokrete i glas od nastanka do danas uvijek je davao lutkar i njegov tvorac Paul Fusco koji je također bio i producent serije. Glumci su u intervjuima u više navrata izjavili da im je bilo vrlo teško raditi na Alfu te da se na setu uvijek osjećala napetost zbog toga što su svi glumci bili u sjeni tehnički vrlo zahtjevne igračke koja je imala sve najbolje rečenice u seriji.

Kako se glavna lutka ne bi pohabala, na probama je korištena zamjenska prozvana Ralph. Često se znalo događati i da Paul Fusco koristi samo svoju ruku umjesto lutke.

Osim što je od 1986. do 1990. Alf bio zvijezda 102 epizode istoimene serije, pojavio se i u crtanim serijama 'Alf: Animirana serija' i 'Priče o Alfu' od 1987. do 1989. Nakon što su sve serije o vanzemaljcu završile često je gostovao u raznim emisijama prije i poslije televizijskog filma 'Project: Alf' koji se na malim ekranima pojavio šest godina nakon zadnje epizode originalne serije.

Zadnja emisija u kojoj je Alf imao glavnu ulogu bila je 'Alf's hit Talk Show' u kojoj je bio voditelj koji poziva razne slavne ličnosti na kratke razgovore, dok se na televiziji zadnji put pojavio 2007. kao TV ikona tjedna na emisiji 'The O'Reilly Factor'. Proždrljivi vanzemaljac bio je još i zvijezda Marvelovog stripa te četiri video igre, a zbog svog statusa pop ikone nebrojeno puta je spomenut ili se na neki način pojavio u raznim medijima tijekom zadnje 24 godine.

Kako živimo u jeku oživljavanja osamdesetih, pretpostavljamo da će se i Alf prije ili kasnije ponovo pojaviti u centru pažnje. Ako ništa drugo, možda s ulaskom Hrvatske televizije u digitalno doba i Gordon Shumway ponovo bude nasmijavao djecu u nekom jutarnjem terminu dok pokušava naći posudu za mesnu štrucu jer mačak ne stane u toster.