WILLYS OVERLAND

Najstariji auto u Hrvatskoj ima 94 godine i još vozi

08.09.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Ivan Štefanac vlasnik je limenog ljubimca starog 94 godine, a radi se o Willys Overlandu, automobilu sa 25 konjskih snaga koji može potegnuti do 60 km/h, pa ga vlasnik zato najčešće vozi nedjeljom, kad nema previše gužve na cesti

Ivan Štefanac (65) iz Duge Rese je prije pet godina u Australiji  kupio i restaurirao Willys Overland 75, automobil proizveden 1916. godine u Americi. Nakon toga ga je dopremio u Dugu Resu, gdje ga i danas čuva, a odnedavno je i član Mrežnica classic cluba, pišu 24sata.

Overland ima 3.000 ccm, 25 konjskih snaga, a maksimalna brzina mu je 60 kilometara na sat. Posebna zanimljivost tog vozila je što ima mehaničke kočnice, i to samo na zadnjim kotačima, a kotače i felge od drveta.

'Vozio je najdalje do Samobora. A inače ga vlasnik vozi nedjeljom ili praznicima, jer je tada manja gužva. Nezgodno je izaći s njim na cestu dok svi jure', rekao je Željko Kekić, predsjednik Mrežnica classic kluba.

Kompanija Willys Overland osnovana je 1908. godine, a najpoznatija je po proizvodnji vojnih džipova za američku vojsku u Drugom svjetskom ratu.