Funtime TRI DANA SREDNJEG VIJEKA

Renesansni festival u Koprivnici oduševio posjetitelje

  • Autor: tportal.hr
  • 6.9.2010 10:33:14
  • 6.9.2010 8:00:00

Od 4. do 6. rujna u Koprivnici se održava atraktivna povijesno-turistička međunarodna manifestacija poznata kao Renesansni festival. Ovo povijesno uprizorenje dio je projekta Culturevive koji pokušava očuvati tradicionalne zanate i običaje, a već se četvrti put odvija na gradskim bedemima

Ponedjeljak, 6. rujna, zadnji je dan Renesansnog festivala u Koprivnici. Ovaj festival jednom godišnje na tri dana pretvara koprivničke bedeme u vremeplov čije je odredište srednji vijek.

Tko god otputuje do tog vremenskog stroja imat će prilike vidjeti kmetove, dame i plemiće te čuti zveket mačeva hrabrih vitezova, od domaćih do onih koji su stigli čak iz pet stranih država. Kako Europska unija po prvi put pokriva trećinu troškova organizacije festivala, Koprivnica ima priliku ugostiti i partnere u projektu Culturevive - udruge Međimurske roke iz Čakovca i Zala Medyei Nepmuveszeti Egyesulet iz Zalaegersega u Mađarskoj.

Viteške skupine iz Italije, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Češke te skupine iz sedam različitih gradova u Hrvatskoj čine oko 500 kostimiranih sudionika koji su tijekom tri dana bar jednom pokušali raznim opsadnim spravama i borbom prsa o prsa osvojiti Koprivničku utvrdu koju je branila postrojba Koprivničkih mušketira, haramija i ostalih saveznika.

Oni sudionici festivala koji nisu bili skloni prolijevanju krvi i viteškim igrama prezentirali su neki od oko pedeset srednjevjekovnih zanata. Spremale su se i kojekakve srednjevjekovne delicije, uključujući i jela od kopriva.

Sudionici iznimno životopisne i zabavne manifestacije svakako su uspjeli vidjeti i pokazati kako se ratovalo, slavilo, stvaralo i trgovalo u srednjem vijeku. Više o Renesansnom festivalu možete saznati na službenoj stranici.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više