PRINCEZA GRAŠKICA

Znanstvenici otkrili novu vrstu žabe

27.08.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Znanstvenici Indraneil Das s malezijskog Sveučilišta Sarawak i kolega Alexander Haas iz Njemačke našli su novu vrstu žabe veličine zelenog graška na otoku Borneu. Odrasli mužjaci sitnih vodozemaca dugački su ni centimetar i pol, a zovu se Microhyla nepenthicola

U njemačkom časopisu Zootaxa znanstvenici Indraneil Das s malezijskog Sveučilišta Sarawak i Alexander Haas koji radi za Zoološki muzej u Hamburgu objavili su svoje istraživanje o sićušnoj žabi s Bornea Microhyli nepenthicoli. Ova novootkrivena vrsta žabe mala poput zrna graška rađa se u obliku punoglavca u hranjivoj vodi u biljkama mesožderkama. Iz još neutvrđenog razloga cjevaste biljke ne jedu ove sitne vodozemce, već mrave i slične insekte.

Znanstvenici su otkrili žabicu jer su čuli nepoznati kreket, te su pošli u potragu za izvorom. Našli su je u blizini jedne od biljaka mesožderki na cesti prema vrhu planine u nacionalnom parku Kubah, a ulovili strpljivo čekajući da skoči na raširenu pelenu koju su imali sa sobom. Da nisu imali bijelu podlogu, vjerojatno je ne bi uspjeli ni spaziti koliko je bila sitna.

Doktor Indraneil Das sljedećeg će mjeseca povesti tim u džungle Indonezije i Malezije u potragu za navodno izumrlom vrstom žabe koja je zadnji put viđena živa 1922. u sklopu projekta ponovnog otkrivanja 100 'izgubljenih' vrsta vodozemaca.