Funtime NISMO KRIVI

Mamuti su izumrli zbog nestašice trave

  • Autor: tportal.hr
  • 18.8.2010 14:55:11
  • 18.8.2010 14:29:30

Čini se da ipak nismo krivi za istrebljenje baš svih vrsta. Znanstvenici kažu da su ne tako daleki izumrli rođaci slonova nestali s lica Zemlje jer je zavladala nestašica bilja kojim su se hranili

Dosad se mislilo da su ljudi lovom značajno pomogli tome da mamuti izumru, no najnovija saznanja upućuju na nestašicu hrane zbog globalnog zatopljenja koje je nastupilo prije otprilike 20.000 godina. Tim znanstvenika s Durhamskog sveučilišta tvrdi da se Zemlja zagrijala i izazvala porast šumskih predjela, što je izazvalo glad među velikim travojedima poput mamuta.

Znanstvenici iz Škole bioloških i biomedicinskih znanosti na Durhamskom sveučilištu, u suradnji s timom kolega iz Prirodoslovnog muzeja, s Bristolskog sveučilišta te švedskog Lundskog sveučilišta, simulacijom globalnog zatopljenja proučavali su učinak koje je imalo na klimu i vegetaciju potkraj zadnjeg ledenog doba. Mamuti su bili odlično zaštićeni od hladnoće svojim debelim slojem dlake, no nisu se uspjeli nositi s nestašicom hrane.

'Ti su rezultati značajni i za proučavanje nagle promjene klime koju doživljavamo zahvaljujući vlastitoj aktivnosti zadnjih sto godina', rekao je voditelj istraživanja Brian Huntley.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više