Funtime SKORO PA PREDE

Otkriven gmaz s osobinama sisavaca

  • Autor: tportal.hr
  • 6.8.2010 9:50:56
  • 6.8.2010 8:00:00

Američki znanstvenici Patrick O'Connor i Nancy Stevens sa Sveučilišta u Ohiju u Tanzaniji su otkrili fosile gmazova starih 105 milijuna godina. Ova neobična stvorenja imaju osobine sisavaca, a nazvana su Pakasuchus kapilimai

Novootkrivena vrsta gmaza starog između 65 i 144 milijuna godina po veličini i nekim drugim karakteristikama je između krokodila i mačke. Paleontolozi Nancy Stevens i Patrick O'Connor koji su u Tanzaniji iskopali fosilizirane ostatke ove nove životinje bili su iznenađeni tupim zubima poput onih u sisavaca.

Ovo otkriće samo je jedno u nizu koje upućuje na to da su krokodili jednom bili daleko raznolikiji nego danas te su na južnoj poluci čak preuzeli i uloge nekih sisavaca. Pakasuchus kapilimai s vrlo savitljivom kičmom i tupim stražnjim zubima očito je našao svoje mjesto u ulozi u kojoj bi inače mačke dominirale.

'Na prvi pogled, ovdje imamo krokodila koji se izrazito trudi biti sisavac', kaže Patrick O'Connor.

Velik broj osobina ovog gmaza veličine mačke bio je kritičan za razvoj sisavaca u razdoblju prijelaza iz mezozoika u kenozoik. Današnji krokodili ne žvaču hranu, već je zagrizu i progutaju, dok zubi u novootkrivenom gmazu upućuju na žvakanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više