OPASAN ZAGRLJAJ

Znanstvenici snimili veliku lignju kako svijetli

02.08.2010 u 14:02

Bionic
Reading

U Kalifornijskom zaljevu znanstvenici su uspjeli prvi put snimiti veliku Humboldtovu lignju u prirodnom stanju, a snimka pokazuje kako ove grabežljivice zasvijetle poput božićnog drvca kad žele pokazati agresiju ili moć

U djelomično osvijetljenim dubinama Kalifornijskog zaljeva kamere herpetologa Bradyja Barra zabilježile su prirodno ponašanje Humboldtove lignje. Ove grabežljivice poznate su da vrebaju i pripadnike vlastite vrste za hranu, a mogu zaroniti i do 1.500 metara, no na sreću znanstvenika, većina filma snimljena je na dubini od 100 metara.

U želji da snimi jedinstveni film Brady Barr pričvrstio je kameru na jednu veliku lignju te je pustio na slobodu. Dvometarska grabežljivica nije bila oduševljena ljudskom igrom 'lovice' te je bez problema pregrizla komad kevlara – materijala koji je 20 puta jači od čelika - koji su joj znanstvenici gurnuli u usta kako bi se zaštitili od ugriza.

Sila lignjinog ugriza procijenjena je na oko 455 kilograma, što je negdje između hijene i krokodila. A da su znanstvenici već svjesni snage lignjinih usta, svjedoči i 15 šavova na ruci znanstvenika sa Sveučilišta Stanford Williama Gillyja

Na dubini od oko 40 metara kamera pričvršćena za jednu od Humboldtovih lignji snimila je cijelo jato velikih lignji, a zatim je ulovila i crveno i bijelo svjetlo kojim je lignja izmjenično sjajila. Znanstvenici još ne znaju radi li se o kočoperenju ili o znaku agresije jer druge lignje nisu reagirale na njeno ponašanje.

Ovaj film očito potvrđuje kako lignje komuniciraju treperenjem i jakim svijetlom različitih boja, čime se već i prije bavio znanstvenik iz Laboratorija za morska istraživanja u Massachusettsu Roger Hanlon koji smatra da se radi o agresiji. No znanstvenik Lou Zeidberg koji se također bavi lignjama kaže kako smatra da je crveno svjetlo rezervirano za agresiju, dok bijelo služi za zavođenje.

Još jedan misterij kojim se znanstvenici žele pozabaviti je kako lignje love u velikim dubinama gdje ima vrlo malo kisika.