Funtime DRUŠTVO ZA DUGE ŠETNJE

Robot postavio rekord u hodanju

  • Autor: NJD
  • 11.9.2010 8:48:11
  • 28.7.2010 13:51:20

Četveronožni robot po imenu Ranger postavio je nedavno novi rekord u hodanju prešavši čak 23 kilometra prije nego što je ostao bez energije

Ranger je svojim metalnim nogama napravio 65.185 koraka i tako obišao 108 i pol krugova po trkaćoj stazi sportske dvorane Sveučilišta Cornell. Za taj mu je pothvat trebalo 10 sati, 40 minuta i 48 sekundi, uz neznatnu potrošnju električne energije. Iako ga je na posljednjim koracima pratilo nekoliko ljudi, nitko od njih nije ga ni dodirnuo, a kamoli mu pomogao.

Prva verzija Rangera u 2006. prešla je jedan kilometar, a druga 2008. 9,07 kilometara. Robotovim koracima upravlja šest ugrađenih mikroprocesora, međutim smjer se određuje daljinski. Oči i uši vidljive na snimci nisu senzori, već branici za slučaj pada.

Njegovi tvorci ističu da nije stvoren da bude brz, već za rušenje daljinskih rekorda. Dosadašnji rekord držao je BigDog u izradi Boston Dynamicsa koji je prešao 20,5 km.

No kreatori Rangera ističu da je BigDog bučan i strašan, dok je Ranger tih i omiljen među djecom. Djevojčica koja se na snimanju šetala s robotom je Fatemeh Hasanein, šestogodišnja kći jednog od konstruktora sa Sveučilišta Cornell.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više