FIZIČARI NOVOG DOBA

Stvoren plašt nevidljivosti

23.07.2010 u 17:42

Bionic
Reading

Od Tolkienova prstena, preko romulanskih brodova u Zvjezdanim stazama do plašta Harryja Pottera – moć da se postane ili učini nešto nevidljivim oduvijek fascinira ljude

Upravo to je nedavno pošlo za rukom Eleni Semouchkini i njezinom timu na sveučilištu Michigan Tech u Houghtonu u Sjedinjenim Državama. Oni su, naime, otkrili tehniku kojom pomoću magnetne rezonancije mogu uhvatiti zrake vidljivog svjetla i usmjeriti ih oko predmeta tako da oni postaju nevidljivi za ljudsko oko.

U izvješću predstavljenom u časopisu Applied Physics Letters oni tvrde da su kreirali nemetalni plašt koji koristi staklene rezonatore od posebnog materijala neprovodljivog za električnu struju. U računalnim simulacijama plašt je učinio da predmeti osvijetljeni infracrevnim zrakama svjetlosti (valne dužine oko jednog mikrona) nestanu.

U ranijim sličnim eksperimentima znanstvenici su koristili metalne prstenove i žice.

'U našim plaštevima prvi se puta cilindrični predmeti skrivaju staklom', objasnila je Semouchkina.

Njezin plašt izrađen je od metamaterijala, umjetnih materijala koji imaju svojstva kakvih nema u prirodi – staklenih rezonatora postavljenih u koncentrične uzorke. 'Žbice' ove koncentrične konfiguracije stvaraju magnetsku rezonanciju potrebnu da se zrake svjetlosti saviju oko predmeta i učine ga nevidljivim.

Semouchkina i njezin tim istražuju djelovanje metamaterijala na mikrovalnim frekvencijama, znatno dužim od infracrvene svjetlosti. U tamnoj komori Electrical Energy Resources Center laboratorija uspjeli su učiniti nevidljivim metalne cilindre veličine 10-ak centimetara.

'Namjera nam je postupno prijeći na više frekvencije odnosno manje valne duljine. Najuzbudljivije će biti primjene ove metode u vidljivom dijelu spektra', rekla je Semouchkina koja je uvjerena da će jednoga dana policajci ili vojnici moći postati nevidljivi iako na taj trenutak, kako kaže, još treba pričekati.