VENECIJA SJEVERA

Pogledajte nizozemsko selo bez ulica

22.07.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Giethoorn je malo selo od otprilike 2.600 stanovnika u Nizozemskoj. Zahvaljujući svojoj ljepoti i lancu kanala, poznato je kao Venecija sjevera

U nizozemskoj provinciji Overijssel nalazi se seoce isprepleteno kanalima koji služe umjesto ulica. S obzirom na reljef i nadmorsku visinu cijele Nizozemske, Giethoorn nije jedino mjesto koje nosi nadimak Venecija sjevera, no svakako ima svoje posebne čari.

Osnovale su ga izbjeglice s Mediterana u 13. stoljeću, a u starom selu zaista nije bilo ni jedne jedine ceste. Danas postoje biciklističke staze, no glavno prijevozno sredstvo još uvijek su čamci.

Budući da se nalazi blizu Amsterdama, Giethoorn je popularno turističko odredište, pa ima i nekoliko restorana i kafića. Mjestom dominira zelenilo i mnogi drveni mostovi ispod kojih prolaze posebni električni brodovi poznati kao 'šapćući čamci'

Obližnja jezera sjajna su mjesta za plivanje, jedrenje ili surfanje, a jedna od zanimljivosti je i restaurirana farma iz 18. stoljeća. Živjeti u ovom mjestu bez cesta i automobila, očito je prava idila.