GROHOTOM SE OPUSTIŠE

Joga na kojoj se polaznici samo smiju

22.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Jednostavnija od tradicionalne joge, hasyayoga ili 'joga smijeha' postaje sve popularnija širom svijeta. Osim ljudi koji se jednostavno žele više smijati, ovaj oblik opuštanja sve više koriste i razne institucije kao što su zatvori ili policijske postaje

'Joga smijeha' zapravo je opuštanje pomoću smijanja koji obično nije ničime izazvan. Indijski guru Jiten Kohi osmislio je 'jogu smijeha' oko temeljne ideje prema kojoj je smijeh tjelesni proces koji je dobar za naše tijelo i um bez obzira na motivaciju.

U svijetu ju je popularizirao indijski liječnik Madan Kataria kao seriju vježbi o kojoj je napisao i knjigu 'Smijte se bez razloga'. Nastavio je upoznavati ljude sa svojim idejama na svojoj internetskoj stranici koja sadrži niz popratnih materijala.

Cilj je 'joge smijeha' poboljšano zdravlje, kako tjelesno tako i duhovno. Terapija smijehom vrlo je popularna u Aziji, a i u SAD-u je uzela maha u zadnjih godinu dana.

Ovaj oblik joge podsjeća ljude na to da je smijeh moćno oružje protiv raznih bolesti te da tjelesni proces smijanja djeluje na um. Važno je samo zaboraviti sve brige i smijati se poput djeteta.