ZAIGRANI DIV

Golemi kit skočio ljudima na jedrilicu

21.07.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Kao u filmu 'Ralje' Stevena Spielberga, par koji je tren prije uživao u čarima oceana uz obalu Južnoafričke Republike prestrašeno je bježao od kita teškog oko 40 tona koji je skočio na njihovu jedrilicu

U blizini Blouberga uz obalu Južnoafričke Republike Paloma Werner i Ralph Mothes bespomoćno su se koprcali po svojoj 11 metara dugačkoj jedrilici dok ju je ogromni plavetni kit ljuljao svojom težinom nakon što je skočio na palubu i uništio glavni jarbol. Još se ne zna zašto je kit napao jedrilicu, no stručnjaci kažu da su kitovi osjetljive životinje te da ga je par vjerojatno nečime izazvao.

Budući da se radi o mladome kitu, važno je saznati razlog ovom ponašanju, a vlasnici jedrilice tvrde da je kit njima prišao, a ne obrnuto. Primijetili su ga tek kad je bio stotinjak metara od njih i nisu zapravo obraćali pažnju na njega. Inače, stručnjaci uvijek upozoravaju ljude da se ne približavaju kitovima na više od 300 metara, jer su to vrlo teritorijalne životinje.

Kad je kit već bio vrlo blizu njih, pretpostavili su da će proći ispod jedrilice, no on je skočio u zrak i pao na brod. Njihova je jedrilica napravljena od metala, a ne od plastike, pa nije oštećena i nije potonula.

Nakon kratkog koprcanja na palubi, kit se vratio u ocean, udario repom po vodi te otplivao. Par se, vidljivo potresen, odmah uputio natrag na kopno u Table Bay