EGZORCIZAM NEPOTREBAN

Novozelanđanka progovorila velškim naglaskom

14.07.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Pedesetdevetogodišnja Bronwyn Fox iz Invercargilla već je treća generacija rođena na Novom Zelandu i nikad nije bila u Velikoj Britaniji, no jednog je jutra prije dvije godine djelomično izgubila vid i počela govoriti velškim naglaskom

Bronwyn Fox boluje od multiple skleroze već 25 godina, a govorila je novozelandskim naglaskom cijeli svoj život do prije dvije godine, kad se probudila oslabljena vida i s novim načinom govora. Koliko liječnici mogu procijeniti, razlog su bile dvije otekline na mozgu.

Bez obzira na velško ime koje je njezina majka odabrala iz knjige koju je čitala za vrijeme trudnoće, Bronwynini preci su iz Engleske. Gospođa Fox nije ni znala da se radi o velškom naglasku dok nije čula velške igrače ragbija na televiziji.

Većinu vremena ova promjena nije problem, no u početku je bilo neugodnih situacija na telefonu dok joj prijatelji nisu prihvatili novi naglasak. Sam sindrom stranog naglaska izuzetno je rijedak medicinski fenomen prvi put zabilježen 1907, a u zadnjih 70 godina bilo je samo 60 slučajeva širom svijeta.