VLAD TEPEŠ ODLAZI U POVIJEST

Vampiri su porijeklom iz Hrvatske i Srbije

Bionic
Reading

Njemački povjesničar dr. Peter Mario Kreuter u svojoj je doktorskoj disertaciji iznio teoriju u kojoj tvrdi da se kolijevka vjerovanja u vampire ne nalazi u Rumunjskoj, kako se dosad smatralo, nego u Hrvatskoj i Srbiji

U doktoratu 'Vjerovanje u vampire u jugoistočnoj Europi' Kreuter iznosi iznenađujući podatak na koji je tijekom istraživanja naišao, a to je da prvi sačuvani pisani dokumenti o vjerovanju u vampire ne potječu iz Rumunjske, nego iz Srbije, a potom i Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

U radu se poziva na ukaz cara Stefana Dušana iz 1342 kojim se svećenicima zabranjuje sudjelovanje u iskopavanju i spaljivanju leševa za koje se sumnjalo da imaju čarobne moći, dok kao prvi konkretni slučaj navodi priču o Arnontu Pavlu iz sela Medveđe blizu Beograda iz 1720, kojeg je, navodno, progonio vampir zbog čega se Pavle premazao krvlju samog vampira da bi ga se oslobodio.

Scena iz 'Leptirice', horora iz 1973.

No njegov recept protiv vampira nije se pokazao uspješnim jer su, prema legendi, seljaci nedugo nakon njegova rituala zaštite pronašli Arnontov leš i spalili ga, za svaki slučaj.

Iz Srbije se vrlo brzo mit o postojanju krvoločnih besmrtnih bića proširio i na Hrvatsku, a Kreuter tu tezu potkrepljuje postojanjem takozvanih kršnika.

'Riječ je o ljudima koji su rođeni u posebnim okolnostima, recimo za posebno jakog nevremena. U Dalmaciji je kršnik protivnik vampira. U borbi s vampirom on se ne bori kao čovjek, nego njegova duša posebnim danima napušta tijelo i kreće u boj protiv vampira', piše njemački znanstvenik.

Budući da se pisani dokumenti u kojima se spominje postojanje vampira u Rumunjskoj javljaju puno kasnije, dr. Kreuter je uvjeren da je riječ o velikoj zabludi.

Njegovu teoriju podržava i opatijski gradonačelnik dr. Amir Muzur, koji se uz liječničko zvanje bavi poviješću.

'To o čemu on piše svakako nije nemoguće, no kod vampira postoji tradicija koja se često isprepleće s onom vukodlaka, vještica, a vezana je uz kult plodnosti. Tako da je teško točno utvrditi njihovo podrijetlo. Cijeli je Balkan bio inficiran tim kultom, a stvarno postoje i dokumentirane ilustracije brojnih slučajeva na ovim prostorima. Primjerice, u 17. stoljeću spominje se istarski vampir Jure Grando', rekao je dr. Muzur za Slobodnu Dalmaciju.

Prema jednoj legendi na sjeveru Bosne 1725. iz mrtvih 'vratio se' izvjesni Petar Plogojević, a 1732. u izvješću iz sela Medveđa pokraj Beograda govori se o Milici, 50-godišnjakinji koja je navodno uzrokovala smrt 18 ljudi.