ADRESA NA BROJU 747

Živim u kući od starog putničkog aviona

13.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Kad mu je jedna od klijentica izrazila želju da joj kuća ima zaobljen i ženstven krov, američki arhitekt David Hertz našao je inspiraciju u idejama bivšeg vlasnika zemljišta dizajnera Tonyja Duquettea koji je često koristio rabljene materijale kao ukrase za svoj dom. Gospodin Hertz shvatio je da bi avionsko krilo bilo savršeno kao krov nove kuće na brežuljcima Malibua u Kaliforniji

Po narudžbi jedne od svojih klijentica, Francie Rehwald, arhitekt David Hertz prije nekoliko godina počeo je raditi nacrte za kuću koju će sagraditi gotovo u potpunosti od starog putničkog aviona Boeinga 747 u Kaliforniji. 'Kuća krila' bit će u sedam različitih dijelova među kojima su i meditacijski paviljon, prostor za životinje te umjetnički studio.

S obzirom na to da je klijentica također naručila što je moguće 'zeleniju' kuću, David Hertz odlučio je kupiti cijeli avion za 50.000 dolara, što je vrlo povoljna cijena za oko 200 tona materijala, i iskoristiti ga u potpunosti za izgradnju nove vile. Umjesto da skuplja prašinu u pustinji kao mnoge druge umirovljene letjelice, ovaj će Boeing 747 postati dio modernog doma koji će pridonijeti očuvanju okoliša.

Gospodin Hertz i njegov tim dizajnera potrudili su se u svoj koncept dodati prirodnu ventilaciju te grijanje i napajanje putem solarnih ćelija. Neke izrazito mehaničke dijelove aviona iskoristit će kao ukrase u kombinaciji s vodom i vatrom.

Osim spomenutih sekcija kuće, postojat će, naravno, i glavni dnevni boravak te gostinjska kuća. Glavna kuća iskoristit će oba krila i nekoliko stabilizatora iz repa kao dijelove krova iznad spavaće sobe, a ostatak trupa aviona činit će krovove ostalih zgrada.

Paviljon za meditaciju bit će napravljen od prednjeg dijela aviona gdje se nalazila pilotska kabina koja će tako biti pretvorena u svjetlarnik.

Četiri i pol milijuna dijelova aviona možda nije puno koštalo, no kako se tako nešto prevozi do gradilišta? Pa, za početak se mora prijaviti u uredu Federalne avijacijske administracije (FAA) da ga neki borbeni mlažnjak ne bi zabunom zamijenio za letjelicu koja je prisilno sletjela. Zatim se mora kontaktirati s još 16 drugih državnih agencija i dobiti razne dozvole od njih.

Zadnji je korak rastavljanje 70 aviona dugačkog 70 metara na sastavne dijelove i prevoženje do mjesta gradnje nove kuće. Neki se dijelovi, naravno, ne mogu prebaciti u bregove bez helikoptera i dizalice.

Sretna vlasnica očekuje da će se moći useliti otprilike u rujnu, a za susjede će imati ljude koji su također vlasnici osebujnih zdanja. Jedan je znanstvenik koji ima kuću koja pomalo sliči na CERN, a u blizini je također i kuća koja nalikuje letećem tanjuru koji je sletio na kulu.

No već je očito da će Francie Rehwald imati najimpresivniji dom rasprostrt na oko 400 kvadratnih metara koji će izgledati kao da je svaki tren spreman poletjeti.