ZABRANJENE FRIZURE

Iranska vlada zabranila fudbalerke i šiljke

06.07.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Dok su konjski repovi za muškarce zabranjena frizura, recimo 'elvisovka' je u Iranu još uvijek prihvatljiva. Barem tako misli iranska vlada, koja je izdala katalog dozvoljenih i nedozvoljenih muških frizura

U nastojanju da se riješi pomodnih hitova 'dekadentne zapadne kulture' iransko je ministarstvo kulture izdalo katalog s muškim frizurama koje su im prihvatljive. Na listi zabranjenih nalaze se konjski repići, fudbalerke i šiljci. Rockabilly frizure još uvijek ulaze u prihvatljivu domenu.

Većina muških modela koji su se našli na fotografijama u katalogu svježe je obrijana, a u uputama se napominje da i s gelom treba biti oprezan. Dozvoljen je, ali u umjerenim količinama.

Katalog iranskih frizura koje je odobrilo ministarstvo kulture predstavljen je na reviji frizura u Teheranu. 'Predložene frizure inspirirane su bojom kože Iranaca, njihovom kulturom i religijom te, naravno, islamskim zakonom', rekao je Jaleh Khodayar, zadužen za reviju.

U posljednje je vrijeme u Iranu zatvoreno nekoliko frizeraja zbog nedozvoljenih zapadnjačkih frizura, a policija redovito vrši 'moralne' patrole koje dovode do hapšenja žena u kratkim tunikama ili kaputima i pretankim maramama za glavu, kao i muškaraca s neprimjerenim frizurama ili preuskim trapericama.

Ranije ove godine iranski je imam tijekom molitve ustvrdio da žene u atraktivnoj odjeći, posebno onoj koja otkriva grudi, uzrokuju društvene potrese. 'Mnoge žene koje se ne odijevaju čedno vode muškarce pogrešnim putem te potiču preljub u društvu, koji uzrokuje potrese', rekao je.