EUROPSKA POSLASTICA

Na banketu posluživali kitovu bljuvotinu

02.07.2010 u 12:18

Bionic
Reading

U sklopu otvorenja Elizabetanskih vrtova u dvorcu Kenilworth u Velikoj Britaniji pripremljen je spektakularni slatki banket na kojem je posluženo 300 deserta, među kojima su se našle ogromne količine želatine začinjene navodnim afrodizijakom i poslasticom - kitovom bljuvotinom - također poznatom kao ambergris

Prije više od 400 godina plemeniti Robert Dudley pripremio je u sklopu ljetnog slavlja ogroman banket koji su sada majstori iz tvrtke Bompas & Parr pokušali rekreirati kao dio proslave otvorenja Elizabetanskih vrtova u dvorcu Kenilworth. Slavlje u 16. stoljeću navodno je trajalo 19 dana i vjerojatno je zahtijevalo podjednaku količinu posla da bi se ostvarilo.

U ovaj moderni banket od 300 pripremljenih deserta utrošeno je 700 sati rada i oko 250 kilograma šećera, a posluženi su na stolu dugačkom pet i pol metara. Neka jela bila su ukrašena zlatom od 24 karata, a zbog autentičnosti stol je bio ukrašen skulpturama od šećera.

Za glavne kuhare Sama Bompasa i Harryja Parra bio je poseban izazov, no i čast, pripremiti ovaj banket. Posebno teško bilo je odabrati 300 različitih autentičnih jela iz 16. stoljeća.

Osim već navedenih želatina, bilo je tu i sušenih jesetrinih želuca i svinjskih mjehura za one koji su otvoreni novim i nepoznatim jelima. Banket su predvodili glumac i glumica odjeveni u kraljicu Elizabetu I i Roberta Dudleyja.