BRŽI OD ZVUKA

Padobranac isprobao odijelo za skok s ruba svemira

01.07.2010 u 11:12

Bionic
Reading

Red Bullov padobranac Felix Baumgartner, poznat i kao 'neustrašivi Felix', isprobao je nizom bungee skokova svoje hermetički zatvoreno odijelo u kojem će skakati s ruba svemira

Austrijanac Felix Baumgartner isprobao je hermetički zatvoreno odijelo u kojem namjerava skočiti s ruba svemira u sklopu Red Bullovog projekta Stratos. Cilj tog projekta je skok iz kapsule koja će se nalaziti na visini od oko 37kilometara iznad površine Zemlje, slobodni pad pri kojem će Baumgartner postići brzinu od oko 1.100 kilometara na sat te slijetanje padobranom nakon toga.

Kako bi četrdesetjednogodišnji Felix preživio skok s takve visine, odijelo mu mora moći podnijeti temperature do -56 stupnjeva Celzija. Zbog toga će na pustinjskoj skakaonici koja služi za vježbu i provjeru odijela skočiti oko 600 puta s visine od 60 metara vezan bungee konopcem.

Da bi kapsula iz koje će Baumgartner iskočiti stigla na visinu od 37 kilometara iznad Zemlje, Red Bull je napravio ogromni balon punjen helijem koji će je podići. Bez obzira na svoju reputaciju neustrašivog čovjeka te na zadovoljstvo dosad obavljenim poslom, Felix Baumgartner zna da će jedini način za provjeru toga hoće li njihov plan uspjeti biti sam skok.