ZA BOLJE SUTRA

Ekološki svjestan bordel među najluđim zelenim idejama

18.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Svijet se već godinama polako budi i otkriva da ne može više zanemarivati zagađenje i globalno zatopljenje. Mijenjanje svakodnevnih navika težak je proces koji dugo traje, no jesu li recikliranje, gašenje električnih uređaja kad ih više ne koristimo i kupovanje novih žarulja sve što možemo? Prema Andrewu Charalambousu, Thomasu Goetzu i mnogima drugima, ne postoji granica za načine na koje se može očuvati okoliš

PREKIDAČ ZA SVIJETLO KOJI MIJENJA BOJU

Prekidač za svjetlo Tio

Jedan primjer novog pristupa starom problemu je Tio, prekidač za svijetlo koji mijenja boju ovisno o tome koliko dugo imamo upaljenu žarulju u sobi. Dizajner Tim Holey osmislio je ovaj praktičan dio opreme za dom s namjerom da poveća svjesnost o svakodnevnoj potrošnji energije.

Prekidač za svijetlo Tio u obliku je malog duha zelene boje s osmijehom na licu, nakon četiri sata upaljenog svjetla ima šokiran izraz na žutom licu, a nakon više od osam sati neprekidnog rada prekidač će biti crven i ljutit. Ako se vlasnici ovog proizvoda odgovorno ponašaju prema struji u svom domu, računalni program prekidača to prikazuje malim virtualnim zelenim drvetom koje postaje sve veće i zdravije što je veća ušteda energije.

Biciklom do večere u Copenhagenu
UMIVAONIK KOJI SAM ZALIJEVA BILJKU

Kanađanin Jean-Michel Gauvreau iz Montreala napravio je umivaonik od uglačanog obojenog betona s kanalićem koji vodi do udubljenja u kojem raste biljka. Tako svaki put kad perete ruke, zube ili sam umivaonik biljka dobiva vodu.

Umivaonik je navodno dizajniran tako da sapunica i ostale tvari nikad ne dođu do biljke, a može se kupiti i u obliku sudopera.

DISKO KOJI STVARA STRUJU PLESOM

U začaranom krugu u baru Suryja u Londonu ljudi plesanjem uz dobru muziku i u šarenom ugođaju stvaraju energiju koja se pohranjuje u baterije koje će po potrebe napajati zvučnike i osvjetljenje. Vlasnik Andrew Charalambous u plesni podij u svom disku ugradio je federe koji skupljanjem i otpuštanjem stvaraju struju. Vlasnik tvrdi da mu ovakav zeleni sustav pokriva 60 posto potrošnje energije u klubu.

EKOLOŠKI SVJESTAN BORDEL

Jedan od berlinskih bordela Maison d'envie našao je zgodan način kako da privuče kupce u vrijeme recesije te da si pritom napravi malo dobre reklame. Naime, vlasnik Thomas Goetz nudi popust svakom svom klijentu koji posjeti njegov bordel biciklom ili javnim prijevozom ako to može dokazati. Tako će posjetitelji dama u ovoj ustanovi proći za pet eura jeftinije nego oni koji voze automobil.

Pisač koji ne treba ni papir ni tintu
HOTEL KOJI NUDI BESPLATAN OBJED GOSTIMA KOJI VJEŽBAJU

Hotel Crown Plaza u Copenhagenu u Danskoj nudi besplatan obrok svim gostima koji na biciklu u teretani naprave deset vata električne energije. Ukratko, za oko 15 minuta pedaliranja svaki će gost dobiti bon u vrijednosti od 26 eura koji može iskoristiti u hotelskom restoranu.

TUŠ-KABINA KOJA VAS IZBACUJE NAKON PRETJERANE POTROŠNJE VODE

Dizajner Tommaso Colia osmislio je pod za tuš kabinu koja mijenja oblik ako se predugo tuširate. Nakon pretjerivanja s potrošnjom vode, Colijin pod počet će stvarati koncentrične krugove na kojima je neugodno stajati. Na ideju za ovo Tommaso Colia došao je kad je saznao kako je 20 posto potrošnje energije prosječnog kućanstva u toploj vodi koja se koristi za tuširanje i kupanje.

PISAČI KOJI NE KORISTE NI TINTU NI PAPIR

PrePeat pisač izum je tvrtke Sanwa Newtec, a koristi toplinu kojom piše po specijalnom plastičnom papiru koji nije samo vodootporan, već se može koristiti preko 1.000 puta. Cijena mu je oko 30.000 kuna, a tvrtka Sanwa Newtec prvi ga je put predstavila prošle godine na sajmu ekoloških proizvoda.