DIZAJNERSKA MOKASINKA

Nađena najstarija kožna cipela na svijetu

11.06.2010 u 10:32

Bionic
Reading

Stigle su ljetne temperature, pa su mnogi iz svojih ormara izvadili par mokasinki. Arheolozi u Armeniji jedan par izvadili su iz pećine u provinciji Vayots Dzor

Odlično očuvana cipela napravljena od jednog komada kravlje kože stara oko 5.500 godina nađena je u armenskoj pećini zajedno s vezicama. Cipela je bila napravljena po mjeri za broj 37 i suprotno prvoj pomisli da je ženska mokasinka u pitanju, podjednako je moguće da je pripadala muškarcu.

Suhi uvjeti u pećini i ovčji izmet pomiješan s travom u drevnom komadu obuće omogućio je nevjerojatnu očuvanost, no već nekoliko sati izvan tih uvjeta i mokasinka se počela stvrdnjavati. Glavni autor i arheolog doktor Ron Pinhasi nagađa da je cipela s obzirom na ostale predmete nađene u pećini možda imala neko ritualno ili dublje značenje.

Najstarije cipele dosad nađene su u austrijskim Alpama, a stare su oko 5.300 godina, dok su najstarije otkrivene sandale stare čak 7.000 godina. Mnogi znanstvenici misle da je slabljenje kosti u nožnom palcu posljedica početka nošenja obuće, što bi značilo da je obuća stara možda čak i preko 40.000 godina.

S obzirom na mnoge komentare dizajnera cipela nakon što su čuli za ovaj nalaz, možete očekivati da ćete najesen imati priliku vidjeti mokasinke Blahnik ili Bata u drevnom armenskom stilu.