OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI

Znanstvenici dizajnirali pametne gaće

11.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Tim nanoinženjera pod vodstvom profesora Josepha Wanga s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu pomaknuo je granicu mogućeg u području inteligentnog tekstila. Osmislili su muške gaće koje mjere tlak, rad srca i ostale parametre

Američki tim znanstvenika koji se bavi nanotehnologijom osmislio je nove muške gaće koje osim što ispunjavaju sve uobičajene funkcije možda spase i koji život. Naime, ovo donje rublje stalno prati fizičko stanje svog vlasnika putem električnih biosenzora ušivenih u pojas.

To je znatan pomak u nanotehnologiji zahvaljujući znanstvenicima koji su radili na projektu i američkim vojnim snagama koje su platile za njega. Samo se po sebi nameće da će ih na terenu prvi isprobati američki vojnici.

Za sada to donje rublje samo bilježi stanje svog nosioca, no znanstvenici se nadaju da će s vremenom moći ne samo identificirati vrstu povrede, već i pružiti farmakološku pomoć, prvo za bol, a jednog dana i za samu povredu.

Nije teško zaključiti da će ih i razni sportaši također htjeti nositi, a osnovna bi im namjena trebala biti kućna briga za stare i nemoćne. Profesor Joseph Wang kaže da će proći još neko vrijeme prije nego će senzori biti dovoljno izdržljivi za vojnu upotrebu.

Pretpostavljamo da gaće neće postati velik hit među muškarcima dok ih ne naprave dovoljno pametnima da se same i peru.