TKO RADI NE BOJI SE... UŽIVANCIJE

10 najboljih poslova na svijetu

30.05.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Premda bi nam moglo pasti na pamet da je najbolji posao na svijetu onaj gdje se ne mora raditi, to je apsolutna laž. Čovjeku kao inteligentnom biću treba osjećaj korisnosti, smislenosti, odgovornosti i razvoja vlastitih potencijala, što nigdje ne dolazi do izražaja kao kod čuvara plaža, kušača piva, kondoma, prostitutki ili testera videoigara. Predstavljamo vam poslove za koje vam treba diploma iz sulude sreće

Čuvar plaže
Prije godinu dana pokrenut je svjetski natječaj za čuvara australskog otoka iz snova. Od 35.000 aplikanata jackpot je izvukao Ben Southall iz Petersfielda koji je dobio šestomjesečni ugovor za nadgledanje raja na zemlji i bloganje o tom iskustvu uz nesimboličnu naknadu od pola milijuna kuna. Život na otoku Hamilton dolazio je uz par žrtvica – spavanje u vili s tri spavaće sobe i bazenom. Izbor kandidata je izvršen nakon što su kandidati prošli kroz tegobnu selektivnu rutinu ronjenja, roštiljanja i opuštanja u sauni.

Kušačica kreveta
Pametni ljudi zarađuju lovu i dok spavaju, a studentica iz Birminghama ne samo da mlati 8.000 kuna brojeći ovčice, nego to još radi u dizajnerskim krevetima. Cura po ugovoru mora spavati u luksuznom krevetu mjesec dana i dati izvještaj o tome kako se dobro naspavala. Usuput budi rečeno, kompanija za koju radi dvadesetdvogodišnja Roisin Madigan, Savoir Beds, isporučuje namještaj za lanac hotela Savoy. Jedina stvar koju je cura obavezna učiniti budna je napisati blog o svom iskustvu. Ostaje nam tek pitanje da li se produženo spavanje ili čitav dan proveden u krevetu uzima kao prekovremeno.

Tester vodenih tobogana
Postoji tip koji putuje po svijetu s jednom jedinom misijom – da isprobava vodene tobogane po elitnim odmaralištima. Tommy Lynch, zaposlenik ljetovališnog lanca First Choice, godišnje preleti oko 43.000 kilometara u mukotrpnom procesu spuštanja niz kojekakve tobogane mjereći visinu, brzinu, količinu vode, sigurnost i ateriranje. Posao ga je 2008. prošetao kroz turističke atrakcije Majorke, Egipta, Turske, Cipra, Dominikanske Republike, Meksika, Coste de Sol i Algarvea.


Tester profesionalnih prostitutki
Jaime Rascone inače radi kao DJ, no manjak na računu pokušava pokrpati fizičkim radom, kad već nema bolju priliku. Čileanac šljaka za lanac bordela koje vodi stanovita Madame Fiorella te isprobava prostitutke koje su se kvalificirale do 'zadnjeg intervjua'. Zadnji intervju obavlja Rasconeov pimpek koji u jednom danu ima obvezu penetrirati sedam finalistica te napraviti izvještaj o tome kako miču bokovima, uzdišu... Ukratko izvedbeni talenat. Rasconeu nije lako i premda pritisnut financijskim potrebama, u stanju je odraditi svoj fuš tek jednom mjesečno.

Kušač vina

50.000 kuna mjesečno i besplatan stan za šetnju po nebrojenim kalifornijskim vinskim podrumima, glasi ukratko trenutačni životni rezime Hardya Wallacea iz Atlante. Radi za vinariju Murphy-Goode i posao mu je blogati o proizvodnji i kvaliteti vina regionalnih proizvođača. Ne, naš Hardy nema diplomu iz enologije. Sve što su aplikanti trebali učiniti bilo je poslati video o tome zašto bi baš oni bili najbolji za posao.

Kušač slatkiša

Još faktički školarac, dvanaestogodišnji Harry Willsher iznajmio je svoje nepce britanskoj tvornici slatkih delicija Swizzle Matlow. Dječak je ubo poslić u kojem isprobava najbolje tajne recepte nakon što je fascinirao komisiju svojim opisom mirisa i okusa lizalice Drumstick – njemu najdražeg slatkiša. Mali je dobio i službeni status šefa, vizitku te osim svakodnevnog gutanja slastica nadgleda i njihovu proizvodnju u pogonima u New Millsu, u Engleskoj.


Tester World of Warcrafta
Umjesto da ste svakodnevno pod paljbom jamranja žene, staraca ili ćukunstrine, s kime već živite, zbog činjenice da visite na kompu nekoliko sati dnevno igrajući World of Warcraft, postoji način da im začepite rupu na faci. Ako vam količina prikupljenog zlata u igri raste 200 na sat te ako ste u stanju doći do levela 80 u dva tjedna, imate praktički svu potrebnu kvaifikaciju. Javite se Blizzardu koji traži testere svoje igre, i to ponajprije ljude koji govore neki drugi jezik osim engleskog. Mala otegotna okolnost – u opisu posla stoji da morate igrati WoW najmanje četiri sata na dan.

Direktor zabave
Šestogodišnji Sam Pointon imenovan je počasnim direktorom zabave u Nacionalnom muzeju željeznice u Yorku. Institucija je tražila zamjenu za svog sadašnjeg direktora, a mališa je zaposlen - iako ne na traženoj funkciji - nakon što je napisao najbolje motivacijsko pismo svih vremena: 'Pišem vam u vezi kandidature za direktora Nacionalnog muzeja. Imam samo šest godina, ali mislim da mogu odraditi posao. Doma imam električni vlak. Ide mi jako dobro. Mogu upravljati s dva vlaka istovremeno. Nadam se da ćete me primiti za intervju.' Komisija je bila toliko oduševljena da su zaposlili klinca.


Tester medenih mjeseca
Problem medenih mjeseca je taj što se daleko bolje uklapaju u definiciju 'octenih tjedan dana', no postrani crnjak, tvrtka Runaway Bride and Groom iz Velike Britanije slaže bračna putovanja i tražila je kandidata koji će putovati od nemila do nedraga, točnije od Maldiva do Zanzibara, glumiti mladoženju i degustirati jacuzzije, pješčane plaže, koktele, te za šest mjeseci medenog mjesečarenja dobiti džeparac od 150.000 kuna. Na svako od putovanja može povesti vlastitog partnera, a o svim scilama i haribdama svojeg užitka treba snimiti pokoji video, fotku i složiti tekstić. Medeno, nema što.

Kušač piva
Časni posao koji je davno izbačen s tržišta rada jer je je utjecao na zdravlje kandidata, ponovno je pred neki dan isplivao na pjeni londonske burze poslova. Tržnica Spitalfields tražila je volontera koji bi pohodio šankove londoskih pubova i probavao pivo ocjenjujući okus i učinak. Dakle, ništa od love, tek puna čaša. K tome, od aspiranata se zahtijevalo zavidno poznavanje regionanih i međunarodnih piva, drugim riječima, nemali korpus znanja o hmeljnim dostignućima ljudskog roda u 21. stoljeću. Mislim, mogli su barem ponuditi neki džeparac za kikiriki...