PIŠTOLJ I STISNUTI ZUBI

Pop ikone: Clint Eastwood

28.05.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Čuveni glumac, producent, režiser i kompozitor Clint Eastwood 31. lipnja napunit će 80 godina i iako je jednom rekao da svatko treba znati svoja ograničenja, čini se da ih on nema

Clint Eastwood u osamdesetoj godini nalazi se na vrhuncu karijere. Od 1992. kad je dobio prva dva Oscara, za režiju i najbolji film, do danas je osvojio još dva, a bio je nominiran za još šest. Ako mislite da se radi o kasnom procvatu, onda je vrijeme da vas podsjetimo na zlatne trenutke njegove karijere.

Clint Eastwood glumio je 'čovjeka bez imena' u tri špageti-vesterna Sergia Leonea te svojim stisnutim očima, prljavim pončom i cigarom ponovo oživio žanr koji je bio na izdisaju. Dan danas, ako netko kaže 'misteriozni stranac koji je ujahao u grad', pomislit ćemo na njega. Otada do 1992. imao je ulogu misterioznog jahača u još sedam vesterna i u svima je ostavio nebrojene leševe negativaca koji su mislili da mogu brže potegnuti ili točnije gađati od ciničnog kauboja nepoznate prošlosti.

Osim dva ratna filma u kojem je platno dijelio sa zvijezdama svog vremena kao što su bili Richard Burton i Telly Savalas, sljedeća uloga koja je učvrstila Clintov status muškarčine koji sve rješava pištoljem bio je 'Prljavi Harry'. Taj serijal od pet filmova prepunih nasilja i muškog šovinizma bacio je u sjenu sve ostale filmove na kojima je Clint Eastwood radio do ranih devedesetih.

Tek što su se ljudi počeli navikavati na Eastwooda bez konja i šešira, čuveni glumac uspostavio je novi stereotip. Policajac izvan kontrole koji sam dijeli pravdu uz povremeni cinični komentar ubrzo je postao sastavni dio akcijskog žanra.

Osim što je donio kliše detektiva koji šakom i pištoljem kroji svoju pravdu te provodi više vremena pod suspenzijom nego na poslu, serijal 'Prljavi Harry' na čudan je način istovremeno veličao i osuđivao vatreno oružje.

Nema čovjeka na svijetu koji neće priznati da je ljuti Clint Eastwood s magnumom u ruci koji kroz stisnute zube sikće neku čudnu i detaljnu prijetnju slika koje bi se svatko prepao, no čudna je istina da čuveni glumac mrzi vatreno oružje.

Još čudnije je nakon što smo gledali sve te filmove u kojima pije, puši i ubija sve koji mu stanu na žulj saznati kako Clint zapravo niti puši, niti pije ikakav alkohol osim hladnog piva. Štoviše, Eastwood je poznat po zdravom životu i iznimnom zalaganju za očuvanje okoliša.

Tijekom karijere glumio je i režirao preko 50 filmova, a zbog blistavog trenutka na samom početku svog glumačkog poziva nikad nije mogao stvarno izgubiti naklonost svojih obožavatelja. Posebice s obzirom na sve filmove s orangutanima, vestern-mjuzikle te veličanja policajca koji prvo puca, pa onda razgovara, snimanog u vrijeme Nixonove administracije kad je postojao ozbiljan strah da će se SAD pretvoriti u policijsku državu.

Amerikanci su odani svojim herojima, pa je poput Elvisa Presleya Clint Eastwood već postao živuća legenda, čija zvijezda suprotno očekivanjima sja sve jače i jače.