NEZDRAV ŽIVOT

Dvogodišnjak puši dvije kutije dnevno

26.05.2010 u 10:46

Bionic
Reading

Dvogodišnji indonezijski dječak Ardi Rizal nesnosan je kad mu roditelji ne daju pušiti. Prvu cigaretu zapalio je s osamnaest mjeseci

Kad je nedavno jedan novinar posjetio svoje rodno mjesto, malo ribarsko selo Musi Banyuasin na jugu Sumatre, vidio je kako mali Ardi Rizal puši, pa je odlučio raspitati se u vezi toga. Ardijev otac Mohammad Rizal kaže da je dječak zdrav te da nije zabrinut za njega.

'Plače i vrišti kad mu ne damo cigaretu. Ovisan je', dodao je otac.

Ardi Rizal samo je dio uznemirujućeg trenda koji kaže da 25 posto indonezijske djece od tri do 15 godina puši ili je barem jednom zapalilo cigaretu, a broj djece koja su zapalila prije svoje devete godine narastao je za preko dva posto u tri godine. Indonezijski predsjednik komisije za zaštitu djece Seto Mulyadi krivi agresivne promotivne kampanje proizvođača cigareta te roditelje koji puše.

Film koji prikazuje malog Ardija Rizala kako radi kolute dima dok puši pojavio se tijekom ožujka na YouTubeu. Javnost je izrazito negativno reagirala na snimku.

Indonezijska vlada nedavno je poduzela korake da suzbije ovaj opasan trend, no šansa da će uspjeti napraviti veće pomake mala je, s obzirom na to da je Indonezija treća zemlja na svijetu po broju pušača.