Funtime BRŽE I PRECIZNIJE

Ritam određuje što volimo u glazbi

  • Autor: tportal.hr
  • 25.5.2010 10:09:13
  • 25.5.2010 8:00:00

Grupa brazilskih znanstvenika istražila je karakteristike 400 pjesama iz četiri različita žanra i otkrila da ćemo kroz ritam lakše otkriti nove autore koji bi nam se mogli svidjeti

Znanstvenici koji su se pozabavili pitanjem novih tipova glazbe koji bi se mogli svidjeti publici tvrde da je ritam ključan pri mogućem određivanju kakva muzika bi se mogla svidjeti bilo kome ako unaprijed znaju nekoliko omiljenih albuma te osobe. Istraživanjem ritmičkih sekvenci 400 pjesama iz žanra rocka, bluesa, bossa nove i reggaea došli su do zanimljive ideje da specifičnom vizualnom reprezentacijom prikažu određene ritmove te ih tako počnu kategorizirati.

Njihova je ideja da određene tipove glazbe publika može lakše i preciznije definirati po ritmu te da će tako lakše pretraživati nove pjesme koje se pojavljuju na tržištu. No kroz tako definiranu glazbu moglo bi se lako dogoditi da netko, iako je ljubitelj heavy metala, otkrije da voli i grupu Doors jer se u oba slučaja radi o rocku.

'Kroz jasno definirane značajke ritmova u raznim glazbenim žanrovima u mogućnosti smo početi razmišljati o dodavanju te komponente pretraživačima glazbe. Klasifikacija samih žanrova nikad nije bila jednostavna, čak ni za glazbene stručnjake, jer muzički se žanrovi često isprepliću. Uvođenjem komponente ritma i definicije nastali bi mnogi novi podžanrovi poput rock-bluesa te bi se znatno pojednostavila i poboljšala daljnja klasifikacija', rekao je glasnogovornik studije objavljene u novom časopisu za fiziku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više