ADRESE ZLODUHA S BALKANA

10 naj ukletih mjesta naših krajeva

25.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Zakopane djevice, udavljena djeca, jezivi krici, škripanje vrata... Ne brinite, ne trebaju nam horor fantazije holivudskih scenarista smještenih u zabačene gradiće američkih prerija. Lijepa Naša i njena okolica diče se sasvim pristojnom tradicijom opsjednutih kuća i stravičnih tajni koje skrivaju. Drugim riječima, ako se već moramo usrati u gaće, napravimo to u vlastitom dvorištu. Serviramo vam deset obližnjih mjesta koje i njihovi prvi susjedi zaobilaze

Škrinjari
Kuća pored Vrbovca, u mjestu zvanom Škrinjari, jedno je od najrazvikanijih mjesta gdje vas usred noći mogu probuditi jezivi dječji plač, užasni krici i stravični, neobjašnjivi zvukovi. Stipe Ćurić je prije više desetaka godina, uloživši svoju ušteđevinu iz Njemačke, kuću namijenio jednom od svojih sinova, ali se, zbog paranormalnih zbivanja, sin u njoj nikada nije nastanio. Svojedobno je rekao da će pokloniti kuću prvome koji u njoj uspije prespavati do zore. Pokušala je skupina policajca, pa skupina bjelovarskih taksista, pa par smjelih avanturista. Neki su odustali, neki pate od amnezije, ostali su završili u ludnici. Kažu da je kuća sa znakovitim crnim križem iznad vrata i zakrivena bujnim raslinjem sagrađena na nekadašnjem groblju. Od 1997. se prodaje za simboličnu cijenu, no do danas zjapi prazna. Ili puna, kako vam drago.

Učka
Od početka 1988. godine stanovnici Istre i Hrvatskog primorja bili su opsjednuti misterioznom ženom u crnom. U izvješćima s mjesta događaja reporteri su se pozivali na medicinsko osoblje Stanice za hitnu pomoć u Pazinu. I oni su navodno vidjeli misterioznu neznanku. Zaustavljala je osamljene automobile koji su prolazili kod današnjeg tunela Učka. U razgovoru s vozačima proricala im je sudbinu, a potom bi misteriozno nestajala iz automobila. Čak je i talijanska televizija snimila dokumentarac, kasnija nagađanja upućivala su na shizofrenu dvadesetogodišnjakinju iz Istre koja je lunjala uz cestu. U svakom slučaju, s gradnjom tunela kroz Učku fatalnoj tajnovitoj crnki gubi se svaki trag.

Unutrašnjost vile u Nazorovoj
Vila Auer, Zagreb
Kuća koju je projektirao mag modernističke arhitekture Viktor Kovačić u zagrebačkoj ulici Vladimira Nazora na broju 10 prodavala se za 1,6 milijuna eura, ali kupaca niotkuda. Možda zato što je više od tri stoljeća ispod današnjih kuća u Nazorovoj, Rokovoj i ulici I. G. Kovačića bilo Rokovo groblje. Ekshumacija je provedena tek 1907. godine, nakon čega je nastao Rokov perivoj. Zdanje krase razbijeni prozori, mračni hodnici, trošni zidovi s kojih su oguljene tapete i žbuka, podovi bez parketa, drveni stropovi od kojih su ostale samo grede, klimave drvene stepenice s rupom na sredini, razbijeni kamin, smeđa kada, tavan na kojemu je sa svake strane izba bez prozora i kroz čija minijaturna vrata može proći samo patuljak, a sa stropa viri stotinu zarđalih žica. Priča da kuću nastanjuju duhovi i psi zacijelo neće pomoći pri mogućoj kupnji.

Lokrum
Na otoku ispred Dubrovnika u srpnju 2007. godine pojavio se duh, a vidjela su ga i navodno mobitelom snimila dva radnika u benediktinskom samostanu. Lokrum je poznat po legendama u kojima glavnu ulogu igraju duhovi i plemenitaši opijeni ljubavnim strastima i spletkama, što je uglavnom završavalo prolijevanjem krvi. U jednoj kući na otoku tridesetih godina prošlog stoljeća netragom je nestala čitava obitelj. Navodno su otok njegovi prvi vlasnici, benediktinci, prokleli jer ih je odande protjerala dubrovačka vlast. Iz osvete su cijelu noć s upaljenim svijećama okrenutim naopako kružili oko njega, a prokletstvo se, kao, može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji je te noći iskapao.

Autocesta kod Nove Gradiške
Podzemne vode, magnetska polja ili neke daleko mračnije sile navodno djeluju na dionici autoceste Zagreb - Slavonski Brod kod Nove Gradiške, jer vozači se redovito žale da upravo na tom mjestu doživljavaju nevjerojatne stvari poput gašenja radija, osjećaja paralize, gubitka koncentracije i doživljaja kao da im neka sila vuče auto na drugu stranu ceste. Na mjestu gdje je i Toše Proeski otišao u legendu mnogi su putnici ostavili svoje živote, a drugi ponovno pričaju o crnoj prikazi koja se pojavljuje na cesti i nestaje u retrovizoru.

Pazinski kolegij
Škola u Pazinu
Sedmero učenika prestižne katoličke gimnazije u Pazinu naglo je izgubilo život u proteklih sedam godina. Posljednje u jezivom nizu bilo je iznenadno samoubojstvo Natali Ferlin, maturantice koja je u studenom 2007. skočila sa 60 metara visokog mosta iznad Pazinčice. Prethodne žrtve život su izgubile bilo u prometnim nesrećama, bilo trovanjem. Priča je medijski napuhana do slutnji o prokletstvu, no teško je zamisliti bućkurišanje zlih sila u zemlji maslina, tartufa i dobrog vina. Istarska kob definitivno postoji, no ona se vjerojatno više tiče tajkunskog kupovanja zemlje nego spletki Nečastivog.

Ugljan
Kuća ugljanskog ribara koji se jednog dana nije vratio s mora zabavljala je niz godina horor frikove koji su pričali o spodobi - navodno umrloj udovici - što se ukazuje na balkonu. Stariji su mještani upozoravali klince da je zaobilaze u svojim biciklističkim avanturama, a prikaza se, prema mjesnim pričama, pojavljivala svaki puta kada puše bura i kada je zima. Uz kuću je stajao oronuli sablasni brod, no u međuvremenu je dobila novog vlasnika te je potpuno renovirana.

Bilje
U kući u mjestu Bilje svojedobno je skupina znatiželjnih spiritista upalila šest crnih svijeća te čitala iz knjige za dozivanje duhova. Glasine govore da su ritualom na kraju dozvali zloduha koji se potom nije dao istjerati. Dolazio je svećenik, no jedan od ormara se srušio pred njim, te je u strahu, kažu, odustao. Nakon što se nacrtao egzorcist i obavio svoj obred, duh je nestao, ali samo na par dana. Jedan je član obitelji iz kuće umro. Liječnici su dijagnosticirali prirodnu smrt premda je bio u svojim dvadesetima.

Kuća srpskog Big Brothera
Idemo malo do susjedstva. Naživopisnija ukleta priča u zadnjih par godina bila je ona o kući na Košutnjaku u kojoj je sniman srpski Big Brother prethodnih sezona, a poslije su u njoj boravili studenti 'Operacije Trijumf'. Navodno je sve počelo kada je prije 240 godina (u neposrednoj blizini kuće) u beogradskoj šumi Košutnjak kneza Mihaila Obrenovića ubila grupa atentatora, a tom je prilikom ubijena i jedna njegova rođakinja. Dvojica bivših stanara BB kuće, Danijel Alibabić i Dragan Marinković (voditelj 'Operacije Trijumf'), završili su u bolnici. Jednom su ustanovili oštećenje jetre, a drugom upalu gušterače. Za vrijeme trajanja 'Operacije Trijumf' dvojici sudionika su umrli djedovi. Nadalje, sudionik generalne probe prvog serijala Antal Skendžić 2007. godine nožem je, u obiteljskoj kući kraj Zrenjanina, ubio svoju majku i osuđen je na 10 godina zatvora. Posljednja tragedija bila je smrt sina Marine Tucaković, zbog koje je ona prestala biti članica žirija 'Operacije Trijumf'.

Kuća strave u Prisapu
Livno
Iz napuštene kuće u malom bosanskom selu Prisap noću dopiru krici, lupanje i dječji plač. Sablasne pojave prvo su vidjele izbjeglice koje su u njoj našle utočište, a to su potvrdili i ljudi koji su tu kasnije stanovali. Stariji seljani pamte da je na tom mjestu nekada bilo židovsko groblje te da su na tom mjestu djevojke i žene kriomice zakopavale vanbračnu djecu. Prema kazivanju stanara, u gluho doba noći s tavana bi dopirali krici, a iz zidova je odzvanjao dječji plač. Ukućani su tvrdili da su često čuli lupanje, koje kao da je dopiralo s vrata, iz poda, sa stropa. Da bi dokazao da je sve izmišljotina, vlasnik je dopustio jedinici Hrvatskog vijeća obrane da se privremeno smjesti unutra. Kao da hrvatska vojska i duhovi imaju nešto jedni protiv drugih.