EFEKT IZMJENE TVARI

Hubble uhvatio zvijezdu koja 'jede' svoj planet

21.05.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Najtopliji poznati planet u Mliječnom putu možda je istovremeno i planet najkraćeg životnog vijeka. Prema informacijama koje je prikupio svemirski teleskop Hubble, izgledno je da će ga 'pojesti' njegova zvijezda

Planet, nazvan WASP-12b, 40 posto masivniji od Jupitera, nalazi se toliko blizu svoje zvijezde nalik Suncu da ga ona zagrijava na gotovo 2.800 Fahrenheita (oko 1.500 stupnjeva Celzijusa) i deformira u oblik jajeta nevjerojatnim gravitacijskim plimnim silama. Atmosfera planeta rastegnula se do veličine tri puta veće od radijusa Jupitera odakle izlučuje tvari prema zvijezdi.

Ovakav efekt izmjene tvari između dvaju zvjezdanih objekata uobičajen je u bliskim binarnim zvjezdanim sustavima, ali ovo je prvi put da je toliko jasno vidljiv između planeta i zvijezde.

'Možemo vidjeti golem oblak tvari oko planeta koji izlazi iz njega, da bi ga uhvatila zvijezda. Identificirali smo kemijske elemente koje nikad prije nismo vidjeli na planetima izvan Sunčeva sustava', rekla je Carole Haswell, voditeljica tima iz Velike Britanije.

U veljači 2009. znanstvenici sa sveučilišta u Pekingu objavili su teoretski članak u časopisu Nature u kojem predviđaju da će gravitacija zvijezde iskriviti površinu planeta te da će njezine plimne sile zagrijati unutrašnjost planeta toliko da će se toplina proširiti na vanjski sloj atmosfere. Sad je Hubble potvrdio to predviđanje.

WASP-12
žuta je patuljasta zvijezda udaljena oko 600.000 svjetlosnih godina u sazviježđu Aurige. Planet WASP-12b toliko je blizu zvijezde da mu za cijeli krug treba malo više od jednog dana.