ČESTA IZNIMKA

Znanstvenici se ne mogu složiti mogu li životinje biti gej

18.05.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Prema čuvenom prirodoslovcu Charlesu Darwinu, seksualni porivi životinja su tu da bi osigurali potomstvo, stoga su nužno heteroseksualni, no najnovija istraživanja pokazuju da same životinje nisu baš sigurne u to pravilo

Nedavna istraživanja upućuju na to da su homoseksualni parovi u životinja daleko češći nego se to dosad mislilo. Ono za što su znanstvenici uglavnom govorili da je iznimka koja potvrđuje pravilo, čini se da je mnogo više od toga.

Istraživanje kolonije albatrosa na Havajskom sveučilištu otkrilo je da se jedna trećina doživotnih parova sastoji od dvije ženke. Nakon parenja s mužjacima ženke se gnijezde i zajedno skrbe za jaja.

Taj neobičan trend dosad je bio nepoznat, između ostalog, jer mužjaci i ženke albatrosa izgledaju vrlo slično.

Neki biolozi tvrde da se homoseksualno ponašanje može naći u preko 1.500 različitih vrsta, a za trećinu već postoje pouzdani podaci. Homoseksualno ili slično ponašanje zabilježeno je u slučajevima žirafa, leptira, koala, dupina, hobotnica, ovaca, pingvina te mnogih drugih životinja i insekata.

No bez obzira na to je li u pitanju stvarna homoseksualnost ili neka kombinacija instinkta, mnogi stručnjaci smatraju da životinje obično demonstriraju takvo ponašanje iz nekog razloga - kao što je bolja zaštita mladunaca, zatočeništvo ili, u slučaju muha, zato da iscrpe suparnika prije nego se stigne pariti sa ženkom.
Znanstvenica Linda Wolf je nakon fakulteta polovicom sedamdesetih godina prošlog stoljeća otputovala u Japan u namjeri da prouči skupinu majmuna makakija. Nakon kratkog vremena znanstvenici je postalo jasno da ženke prakticiraju seksualni odnos. I to nije bilo samo slučajno, one su danima, tjednima bile u paru, čineći sve zajedno, a u pauzama između intimnosti satima bi čistile jedna drugu. Kad je, međutim, rezultat svog istraživanja podastrla nadležnima, njihov je komentar bio da te ženke nisu znale što rade, da je to bila greška.

Stručnjak za homoseksualnost u životinja Peter Bockman sa Sveučilišta u Oslu izjavio je za Daily Mail da je kratak odgovor na pitanje mogu li životinje biti homoseksualne 'da' te da seksualnost nije u potpunosti u funkciji reprodukcije, već ima i socijalni aspekt, pa u nekim slučajevima krdo ili jato bolje funkcionira ako su neki parovi u istospolnoj zajednici.

I dok jedan dio znanstvenika tvrdi da se radi o heteroseksualnim predrasudama, a drugi da su životinje programirane za heteroseksualnost da bi preživjele, doktor Antonio Pardo, profesor bioetike na Sveučilištu u Navarri, kaže da homoseksualnost u životinja ne postoji, već se radi o instinktima, poput potrebe za dominacijom, koji mogu stvoriti dojam homoseksualnosti.

Premda znanstvenici, ako i priznaju seksualni kontakt životinja istog spola, to uglavnom pripisuju mnogim već navedenim razlozima, vrsta majmuna bonobo, srodna čimpanzama, zasigurno će odagnati svaku skepsu. Jedna je od glavnih odlika te majmunske vrste, koja živi u velikim skupinama, vrlo je niska stopa agresije. Određena skupina istraživača to pripisuje čestim seksualnim odnosima koji su velikim dijelom homoseksualni