VELIKI BRAT NA WEBU

Parodija Orwella prepala lakovjerne surfere

17.05.2010 u 11:45

Bionic
Reading

Web stranica SnapScouts poziva američku djecu da skinu njihovu aplikaciju za mobitel i fotografiraju sve što im se učini sumnjivo u kvartu, od događaja do osoba. Na svu sreću, stranica se pokazala samo kao parodija na Orwellovu '1984.'

'Želite li zaraditi tonu fora bedževa i nagrada dok se natječete s prijateljima tko će biti najbolji Amerikanac? Skinite aplikaciju SnapScouts za svoj mobilni telefon s Androidom i krenite patrolirati po susjedstvu. Na vama je da učinite Ameriku sigurnom! Ako vidite nešto sumnjivo, slikajte! Ako vidite nešto što ne pripada tamo, slikajte! Niste sigurni je li netko ili nešto sumnjiv? Slikajte svejedno! Natječite se s prijateljima i obitelji tko će dobiti najbolje nagrade!'

Tim riječima autori stranice SnapScouts pozivaju korisnike mobilnih uređaja koji rade na operacijskom sustavu Android da skinu aplikaciju koja im omogućava snimanje sumnjivih radnji i osoba, s ciljem da pomognu u hvatanju kriminalaca ili onih koji bi to mogli postati.

Budući da sama ideja zvuči zastrašujuće, blogeri i oni koji su surfajući naišli na stranicu vjerojatno su osjetili veliko olakšanje kad su shvatili da je sve zapravo šala, a stranica parodija izrađena po uzoru na roman '1984.' Georgea Orwella.

Prva naznaka koja je nametnula skepsu je naziv tvrtke na koju je registrirana stranica. Dečki su tvrtku nazvali MiniTru, što je skraćenica od Ministry of Truth, Ministarstvo istine koje se u '1984.' kao jedna od glavnih ustanova bavilo falsificiranjem spisa, vijesti i dokumenata koji su vlast prikazivali u lošem svjetlu, upravo suprotno svom nazivu.

Kao autori stranice navedeni su George Parsons i Winston O'Brien, a oba imena sklopljena od naziva likova iz knjige, dok se crtani lik, maskota aplikacije zove Georgie O'Well. Skinete li aplikaciju, dobit ćete na poklon majicu i kapu s brojem 84.

Budući da je stranica potaknula negativne komentare i zgražanja, čitateljima je laknulo kad su shvatili da se radi o parodiji. Paradoks koji je Orwell u svom romanu upotrijebio kao parolu vlasti - 'Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.' – na svu sreću još je daleko od ostvarenja u stvarnom svijetu. Veliki Brat se doduše uz neke modifikacije uvukao u društvo, ali još uvijek mu se uspješno odupiremo. Ili barem tako volimo vjerovati.