AUTOMATIZIRANO VJENČANJE

Robot oženio japanski par u Tokiju

17.05.2010 u 09:49

Bionic
Reading

Satoko Inoue i Tomoshiro Shibata vjenčali su se u parku Hibiya u centru Tokija, a bračne zavjete nisu razmijenili pred svećenikom već pred robotom. I-Fairy, stroj visok metar i pol, pričvršćen za stolac, bez poteškoća je obavio vjenčanu ceremoniju

Satoko Inoue i Tomoshiro Shibata rekli su sudbonosno 'da' pred robotom tvrtke Kokoro Co. To je prvi put da je robot u potpunosti predvodio vjenčanu ceremoniju.

I-Fairy sa svijetlećim očima i plastičnim pletenicama nosio je cvjetni vjenčić na umjetnoj glavi dok je unaprijed programiranim pokretima ruku ponukao novopečeni bračni par da se poljubi pred oko 50 gostiju. Iza robota nalazila se crna zavjesa koja je skrivala programera koji se brinuo da vjenčanje prođe bez greške.

Tridesetšestogodišnja Satoko Inoue djelatnica je Kokoro Co. te smatra da većina Japanaca doživljava robote kao prijatelje ljudi. Njezin četrdesetdvogodišnji suprug Tomoshiro Shibata također se bavi robotikom na Institutu znanosti i tehnologije Nara u središnjem Japanu.

Glasnogovornica tvrtke Kayako Kido kaže da model robota I-Fairy košta oko šest milijuna jena (oko 400.000 kuna), a trenutno je u upotrebi u SAD-u, Japanu i Singapuru. Općenito, Japan ima jednu od najrazvijenijih industrija robota na svijetu, koju i sama vlada aktivno podupire.