STOGODIŠNJACI SAVJETUJU

Učenje i slanje poruka recept je za dugovječnost

05.05.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Informiranje o pop kulturi, praćenje trendova kako što je služenje iPodom i slanje SMS poruka, kao i pokoja večera s Betty White – to je recept koji stogodišnjaci sugeriraju za dug i zdrav život

Zaboravite zdravu prehranu, odricanje od poroka i vježbanje - anketa u kojoj je sudjelovalo stotinjak stogodišnjaka otkrila je tajne dugovječnosti. 'Ako bih morao nešto poručiti, onda bi to bilo - nemojte nikad prestati učiti. To je to', rekao je Maurice Eisman, stogodišnjak iz Marylanda.

Većina smatra da su smijeh i molitva također važni za dug život, kao i povezanost s prijateljima i obitelji te informiranje o aktualnim događanjima i gadgetima. Čak osam posto stogodišnjaka slalo je SMS poruke, a 12 posto ih koristi iPod

Osamdesetogodišnja Betty White prvi je izbor stogodišnjaka za večeru s poznatom osobom, a na vrhu liste nalaze se i Bill Clinton, Michelle Obama i Sarah Palin. Tiger Woods, koji je prošle godine bio drugi po redu izbor, ove godine nije ni dospio na listu.

Mnogi ispitanici rekli su da u dodiru s pop kulturom ostaju slušajući glazbu i gledajući videospotove uglavnom na računalima, a njih 11 posto reklo je da su pretraživali YouTube. Pritom 40 posto stogodišnjaka hoda ili planinari svaki dan, a njih jedan posto koristi Wii Fit.