Funtime NEVIĐENI KRUPNI KADROVI

NASA objavila nevjerojatne slike Sunčeve površine

  • Autor: tportal.hr
  • 22.4.2010 20:17:37
  • 22.4.2010 18:37:38

Nedavno lansirana NASA-ina svemirska letjelica Solar Dynamics Observatory (SDO) poslala je prve slike aktivnosti na Sunčevoj površini. Fotografije prvi put detaljno i fascinantno prikazuju nevjerojatne procese

Neke od fotografija poslanih sa SDO-a prikazuju nikad prije viđene detalje materija koje struje prema van, a neke nevjerojatno krupne planove aktivnosti na Sunčevoj površini. Svemirska je letjelica uhvatila i prve slike Sunčevih erupcija u visokoj rezoluciji, i to u širokom spektru ultraljubičastih zraka.

'Ove prve fotografije prikazuju dinamičnost Sunca kakvu u 40 godina istraživanja Sunčeve aktivnosti nisam vidio. SDO će promijeniti naše shvaćanje Sunca i njegovih procesa koji utječu na naše živote i društvo', rekao je Richard Fisher, direktor Odjela za heliofiziku u NASA-i.

Lansirana 11. veljače 2010. SDO je najnaprednija svemirska letjelica za proučavanje Sunca. Tijekom svoje petogodišnje misije proučit će Sunčevo magnetsko polje i pružiti bolji uvid u utjecaj Sunca na Zemljinu atmosferu, njezine kemijske i klimatske promjene.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više