Funtime KLIN SE KLINOM IZBIJA

Nijemci otvorili bar za nezaposlene alkoholičare

  • Autor: T. B.
  • 22.4.2010 15:06:22
  • 22.4.2010 13:47:04

U najnovijem pokušaju da se smanji broj pritužbi na smrad urina po stubištima, igrališta punih razbijenih flaša i pijanaca koji stvaraju nered u sitne sate, u Kielu je socijalna služba otvorila bar za nezaposlene alkoholičare

U sjevernom dijelu Kiela otvoren je bar Sofa koji stoji na usluzi vrlo specifičnoj klijenteli - nezaposlenim alkoholičarima. Sofa izgleda kao klasični bar na uglu koji posjećuje otprilike 70 stalnih mušterija u dobi između 18 i 70 godina.

Iako izgleda kao bilo koji drugi bar, gradska riznica subvencionira dio cijena u ovom lokalu. Sofa je prva njemačka 'soba za pijenje', neka vrsta mjesta gdje teški alkoholičari u miru mogu piti piće koji sami donesu kad imaju krizu. Sam bar poslužuje samo jaku kavu i sokove.

Sofu vodi socijalni radnik Reinhard Böttner koji ne vrši pritisak na svoje goste da prestanu piti, već im daje savjete samo kad to traže. Također pomaže ako treba razgovarati s kućevlasnicima ili predstavnicima vlade i raznih tvrtki. Nekima od mušterija čak su dali i posao u besplatnoj menzi koja je pridružena baru.

Eksperimentalni bar pokazao se toliko uspješnim da su mnogi drugi gradovi širom Njemačke odlučili otvoriti slične stvari.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više