ZAPOČELE TAJNE AKCIJE

Gerilski vrtlari protuzakonito uljepšavaju grad

15.04.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Oni se vlastodršcima suprotstavljaju tajnim prepadima noću, koristeći motike, sadnice i kantice za zalijevanje, te uljepšavaju javne gradske površine koje su nadležni zanemarili. Oni su gerilski vrtlari i dolaskom proljeća započeli su sa svojim aktivnostima

Londonski gerilski vrtlari stoje iza brojnih cvjetnjaka posađenih na londonskim obilaznicama i na prostorima uz ceste. Akcije uglavnom izvode noću jer cvijeće sade na javnim površinama, bez dozvole nadležnih vlasti, koje ponekad ne gledaju blagonaklono na njihove plemenite namjere.

'Napravit ću to noću ili dok lijeva kiša, posebno na novim lokacijama. Tad je najmanja mogućnost da se sukobite sa zakupcem ili vlasnikom zemlje, a nikad ne znate kako će reagirati', kaže za Reuters Richard Reynolds, osnivač stranice www.guerrillagardening.org i autor knjige 'On Guerrilla Gardening'.

Prilog o londonskim gerilskim vrtlarima

Neki sudionici se ohrabre pa djeluju i preko dana te dodaju 'osobne potpise' kad nitko ne gleda. 'Tjednima je zaposlenik jedne gradske firme putem na posao bacao tisuće sjemenaka divljeg cvijeća jer je htio osvježiti izgled grada', priča Reynolds.

Termin 'guerrilla gardening' nastao je sedamdesetih godina kad je Liz Christy iz New Yorka osnovala grupu Green Guerrillas koja je uređivala zanemarene i ružne javne površine. Područje koje je tad u New Yorku uljepšano sad se nalazi pod zaštitom gradske uprave, a volonteri se brinu o njemu.

Lokalne vlasti imaju izbor – mogu se suprotstaviti sađenju cvijeća ili mogu zažmiriti na taj prekršaj. Reynolds se trudi dobiti podršku vlasti u zadnje vrijeme: 'Tražim način da se u Londonu promijeni politika pa da lokalne vlasti ne samo toleriraju ono što radimo, nego da nas podrže, kao što su to već napravili u Berlinu, Vancouveru i Amsterdamu.'

Danas se vozači i prolaznici dive tulipanima, lavandi, raznim grmovima i povrću uz prometnice u Londonu. Reynolds je vrtlario i po ulicama u Libiji, Francuskoj, Njemačkoj i Češkoj i kaže da gerilski vrtlari dijele neke zajedničke karakteristike – optimizam, maštovitost i neposlušnost.

Gerilci koji uljepšavaju javne površine najčešće se okupljaju preko društvenih internetskih mreža kao što je Facebook, a tako se mogu povezati i s istomišljenicima diljem svijeta, čak organizirajući događaje istovremeno.

1. svibnja obilježava se Međunarodni dan gerilske sadnje suncokreta (International Sunflower Guerrilla Gardening Day) kad će ljudi diljem svijeta na javnim površinama saditi suncokrete, a njihova grupa na Facebooku ima već 1.675 potvrđenih sudionika.