NAJMLAĐI I NAJSTARIJA

Dječak i umirovljenica u pokušaju osvajanja Everesta

13.04.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Trinaestogodišnji tinejdžer iz Kalifornije i jedna 70-godišnja japanska umirovljenica ovog će proljeća pokušati postati najmlađi planinar i najstarija planinarka na najvišem vrhu svijeta, Mount Everestu, javljaju agencije

Mladi Jordan Romero, koji je zajedno sa svojim roditeljima iskusnim planinarima, već osvojio pet od sedam najviših vrhova pojedinih kontinenata, u ponedjeljak je stigao u svoj bazni logor, Nylam Tibet, na visini od 4.000 metara, piše dpa.

U pokušaju uspona na krov svijeta pratit će ga roditelji i tri šerpe. Ekspedicija se nada da će do 8.848 metara visokog vrha stići do sredine svibnja.

Ovaj je pokušaj izazvao dosta prijepora u Americi oko uloge njegovih roditelja koji dječaku dopuštaju izlaganje brojnim opasnostima uspona na Everest.

U razgovoru za CNN odgovorio im je otac, Paul Romero. 'Razumijem zabrinutost, ali taj je dječak snažan i vješt kao i iskusni planinari. Osim toga, oko njega postoji dobar sigurnosni sustav', rekao je.

Gotovo istodobno u jednoj japanskoj ekspediciji bit će i 70-godišnja Eiko Funashi koja će pokušati postati najstarija žena na najvišem svjetskom vrhu. Bit će joj to drugi pokušaj, nakon neuspješnog prije četiri godine.

Najstarija planinarka koja je osvojila Everest je njezina sunarodnjakinja, 63-godišnja Tame Watanabe.