120 PORCIJA NA SAT

Predstavljen robot za savršeno rezanje kebaba

29.03.2010 u 13:26

Bionic
Reading

Vlasnik robota za rezanje mesa FFDR-V1004, Ahmet Kalyoncu, uvjeren je da će njegov robot iz temelja promijeniti industriju kebaba koja je proteklog vikenda održala prvi izložbeni salon u Berlinu

'Transformirat će tržište', tvrdi 34-godišnji Cipranin dok gomila okružuje mašinu koja velikom brzinom 'neumorno' reže meso.

Robot je opremljen digitalnom kamerom koja procjenjuje debljinu mesa što joj omogućava rezanje savršenih kriški, slasnih i tankih. Nevjerojatno učinkovit FFDR-V1004 omogućava pripremu 120 porcija kebaba na sat

'Radi se o prvom robotu za kebab u svijetu', kaže vlasnik izuma.

Uz brzinu, glavna prednost te mašine je higijena: poslužitelji kebaba 'jako se znoje kad režu meso jer stoje blizu grila. Taj je problem riješen i u konačnici je tako bolje za klijenta'.

Suprotno mišljenju, 'doner kebab', omiljena hrana studenata i noćobdija diljem svijeta, nije rođen u Turskoj već u Berlinu 1971.

Izumitelj tog sendviča je Turčin, imigrant u Njemačkoj, Mehmet Aygun, kojemu je napamet pala ideja da napuni lepinju tankim kriškama mesa uz dodatak salate i umaka.

Gotovo 40 godina kasnije, Njemačka je još uvijek neosporna domovina kebaba. 'Imamo više od 15.000 kioska za prodaju kebaba u Njemačkoj koji zapošljavaju približno 74.000 osoba', istaknuo je Tarkan Tasyumruk, predsjednik Udruge turskih proizvođača 'donera' u Europi, na otvaranju salona.