GLOBALNO KREČENJE

Najveći gradovi uskoro obojeni u bijelo?

16.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Neki znanstvenici smatraju da bi bojenje sto najvećih gradova u bijelo zaustavilo rast globalnog zatopljavanja. No tko bi htio živjeti u okrečenom svijetu?

Hashem Akbari koji radi u Berkleyevom Nacionalnom laboratoriju u Kaliforniji smatra da bi bojenje krovova stotinjak najvećih gradova u bijelo ozbiljno reduciralo efekt staklenika kojem pridonosi i toplinska energija koju emitiraju tamnije površine.

Bijele površine reflektiraju daleko više sunčanih zraka od tamnih te bi totalna bjelina najvećih gradova povećala njihovo odbijanje od Zemljine površine za 0,03 posto. Prema Hashemu, to je pak ravno smanjenju emisija ugljikovih plinova za 44 milijarde tona

Ne samo to, više sunčanih odbijanaca bi smanjilo zagrijavanje fasada i zidova te bi i upotreba klima-uređaja bila znatno smanjena.

'Krovovi zgrada bi trebali biti obojeni jedan po jedan, a za pokretanje takve akcije moramo napraviti lokalne organizacije. Možemo dati atmosferi da malo diše, nećemo zaustaviti globalno zagrijavanje, ali možemo odgoditi njezine učinke', komentira znanstvenik dok vi već miješate boju i umačete valjak za krečenje.