Funtime TKO NEMA U NOGAMA

Znanstvenici proučili ljubavni život balegara

  • Autor: T. B.
  • 24.3.2010 14:00:04
  • 24.3.2010 13:40:31

Doktor Rob Knell s londonskog sveučilišta Queen Mary i njegov tim napravili su istraživanje kukaca balegara, poznatih i kao skarabeji, i otkrili da, dok jedan dio muške populacije ima ogromnu snagu, drugi je razvio ogromne testise u svrhu nastavka vrste

Testovi koje su znanstvenici vršili na balegarima pokazali su da neki pripadnici te vrste kukaca mogu razviti snagu potrebnu da vuku i do 1.000 puta svoje tjelesne težine kako bi pobijedili suparnike u natjecanju za parenje. No, slabiji pripadnici vrste razvili su svoje protuoružje – ogromne testise.

Ženke ove vrste kopaju tunele pod izmetom gdje se onda pare s mužjacima. Ako se dva mužjaka nađu u istom tunelu, dolazi do sukoba u kojem jedan mora izgurati drugoga.

No, neki mužjaci manji su i nemaju rogove kao ostali te se uopće ne tuku za ženke. Znanstvenici su ih pokušali hraniti boljom hranom, ali su nakon nekog vremena zaključili da problem nije u prehrani.

Svoje nedostatke u nekim područjima nadoknađuju velikim testisima. Pretpostavlja se da se prišuljaju paru tijekom odnošaja i kad mužjak ne gleda zajašu ženku. Zbog veće količine sperme imaju veću šansu oploditi ženku te tako napraviti potomke.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više