Funtime BEZ OŠTEĆIVANJA ANTIKVITETA

Moguće novo datiranje Torinskog pokrova

  • Autor: T. B.
  • 24.3.2010 11:44:33
  • 24.3.2010 10:54:43

Doktor Marvin Rowe predvodio je tim znanstvenika s teksaškog Sveučilišta A&M koji je izmislio novu tehniku određivanja starosti ugljikovim izotopom C 14. Nova metoda navodno je dovoljno neagresivna da bi se stotinama artefakata mogla odrediti starost bez straha od štete

Dosadašnja tehnika određivanja starosti ugljikovim izotopom zahtijeva mali komadić predmeta koji je u procesu nepovratno uništen. Iako se uglavnom radi samo o djeliću objekta, za neke je starine to neprihvatljivo.

Nova metoda određivanja starosti ne uključuje uzimanje uzoraka predmeta čiju se starost želi odrediti. Doktor Rowe i njegov tim do sada su datirali oko 20 predmeta od različitih materijala koji variraju od zečje dlake do 1.350 godina stare egipatske tkanine.

Nova tehnika određivanja starosti teoretski napokon može s većom točnošću datirati Torinski pokrov, za koji neki vjeruju da je tkanina u koju je bio umotan Krist, bez ikakve dodatne štete. Rezultati se u velikoj većini slučajeva poklapaju s rezultatima dobivenim starom tehnikom.

Trenutno prevladava mišljenje da je Torinski pokrov nastao više od tisuću godina prekasno da bi imao ikakvog dodira s Kristom.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više