EKSPLOZIJA OKUSA

Indijski znanstvenici napravili čili-bombu

22.03.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Indijski znanstvenici u petak su javnosti otkrili novu granatu za kontrolu gomile koja se temelji na najljućem čiliju na svijetu

Znanstvenik na čelu istraživanja nove 'čili-granate', R. B. Srivastava, kaže da granata nije otrovna te da je joj je namjena istjerati teroriste iz skrovišta ili ih gušenjem onesposobiti. Vojni stručnjaci iz Indijske organizacije za obrambeno istraživanje i razvoj za novu plinsku granatu iskoristili su bhut jolokhiju, čili papričicu koju je Guinnessova knjiga rekorda službeno proglasila najjačom na svijetu.

Pri eksploziji granata ispušta oblak ljute prašine koja je pri testiranju oslijepila subjekte na nekoliko sati te im stvorila i kratkoročne probleme s disanjem. Papričica bhut jolokia tisuću je puta jača od normalnog čilija za kuhanje, a na Scovilleovoj ljestvici postiže rezultat od 1.001.304, što je duplo više od meksičke papričice koja je prije držala svjetski rekord u ljutini.

Indijski znanstvenici našli su još primjena ljute papričice. Radi se na spreju protiv nasilnika te na ideji da se ograde namažu istom smjesom od koje se rade granate što bi držalo slonove na pravoj strani barijera oko vojnih baza.