TURRITOPSIS NUTRICULA

Je li ova meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?

19.03.2010 u 20:10

Bionic
Reading

Vrsta meduza koja potječe iz karipskih voda, latinskog naziva Turritopsis nutricula, mogla bi biti jedina životinja na svijetu koja je zaista otkrila izvor vječne mladosti, izvješćuje znanstveni web portal Mother Nature Network

Budući da je sposobna za ciklus prelaska iz zrele, odrasle faze u nezrelu fazu polipa i natrag, postoji mogućnost da nema prirodne granice za njezin životni vijek.

Znanstvenici kažu da je ta meduza jedina poznata životinja koja opetovano može okrenuti tijek vremena i vratiti se u stanje polipa (prvi stadij života).

Ključ leži u procesu koji se zove transdiferencijacija, gdje se jedan tip stanica transformira u drugi tip stanica. Neke životinje mogu prolaziti kroz ograničenu transdiferencijaciju i regeneriranje organa, kao što su gušteri, kojima mogu ponovo narasti udovi.

Turritopsis nutricula, s druge strane, može stalno iznova obnavljati svoje cijelo tijelo. Istraživači proučavaju meduzu da bi otkrili kako je u stanju preokrenuti svoj proces starenja.

Budući da može zaobići smrt, broj njezinih jedinki je u velikom porastu. Sada se može pronaći u svim oceanima svijeta, a ne samo u svojim matičnim vodama oko Kariba.

'Mi gledamo njihovu tihu invaziju diljem svijeta', izjavila je dr. Maria Miglietta s američkog instituta Smithsonian za tropska mora.