POKAJNIČKA DRŽAVNA SLUŽBA

Izbacili jedija zbog kapuljače pa mu se ispričali

17.03.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Pripadnik religije jedi primio je pismenu ispriku Centra za zapošljavanje odakle su ga izbacili nakon što nije htio skinuti kapuljaču s glave

Strastveni ljubitelj 'Ratova zvijezda' Chris Jarvis (31) u Centru za zapošljavanje dobio je upute da skine kapuljaču s glave ili će morati napustiti prostor. Chris je član Međunarodne crkve jedaizma, čija je filozofija bazirana na znanstveno fantastičnim filmovima 'Ratovi zvijezda', a u čijem učenju stoji da vjernici smiju nositi kapuljače

Pismo isprike

Međutim, kad se usprotivio odluci službenika u centru, zaštitari su ga ispratili iz podružnice u Southendu u Essexu. Nakon što je predao formular sa žalbom, primio je tri dana kasnije službeno pismo isprike šefice podružnice, piše britanski The Sun.

'Obavezni smo pružiti uslugu strankama i prihvatiti njihove različitosti kao i zadržati poštovanje prema stavovima, uvjerenjima i vjeri klijenata', napisala je Wendy Flewers. 'Samo sam branio ono u što vjerujem. Muslimani mogu naokolo hodati u bilo kakvoj vjerskoj opremi, pa zašto ne mogu i ja', zapitao se Chris.

Međutim, glasnogovornik Ministarstva rada rekao je da zaposlenici Centra za zapošljavanje mogu zamoliti stranke da skinu kapuljače ili kacige zbog sigurnosnih razloga.

Gotovo identičnu bitku vodio je u rujnu 2009. Daniel Jones, osnivač Crkve jedaizma u Walesu s britanskim lancem supermarketa Tescom. Protiv Tesca Jones je podignuo tužbu na osnovi religijske diskriminacije, tvrdeći da su u dućanu povrijedili i uvrijedili njegova vjerska uvjerenja. Trgovački je lanac ustvrdio da u 'Ratovima zvijezda' ionako jedino Car Palpatine cijelo vrijeme nosi kapuljaču, a, primjerice Yoda, Obi-Wan Kenobi i Luke Skywalker u javnosti se pojavljuju bez kapuljače. Jones je ipak ostao pri svom poštujući pravilo crkve da svaki pripadnik jedi religije u javnosti mora imati kapuljaču, a na poslu i kod kuće to je osobni izbor.

Crkva jedaizma koja trenutačno u svijetu broji oko pola milijuna sljedbenika, prošli je mjesec uvrštena u grupe zaštićene zakonom o suzbijanju diskriminacije. Britanska je vlada, osim pripadnika jedi religije, odlučila zakonom zaštiti i vegane, scientologe, humaniste, pacifiste, a, primjerice, marksizam i fašizam nisu prošli u antidiskriminacijski zakon.