NAPREDAK TEHNOLOGIJE

Slijepac uči gledati jezikom

16.03.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Britanski vojnik koji je u Iraku izgubio vid uči gledati jezikom pomoću nove, revolucionarne naprave

Craig Lundberg (24), koji je prije tri godine izgubio vid od posljedica eksplozije granate, prvi je britanski vojnik koji testira sustav BrainPort. Naprava se sastoji od 'lizalice' koja se stavlja na jezik, a ona pretvara slike koje prima preko videokamere postavljene na naočalama u signale koji stimuliraju elektrode na njoj.

Naprava vrijedna 15.000 dolara radi na principu 'zamjene' osjeta. Mozak prepoznaje da signali koji stimuliraju jezik nemaju veze s okusom pa ih preusmjerava u vizualni centar gdje mozak interpretira slike omogućavajući tako Craigu elementarni vid.

Bivši je vojnik opisao to tehnološko dostignuće kao fantastično: 'Što god kamera vidi, ja sliku osjećam na svojem jeziku.' Sustav mu je također omogućio da prepozna najveća slova na testu za vid. 'Jezikom sam mogao osjetiti da je prvo slovo bilo 'a', zatim sam prešao na drugo. Bilo je nevjerojatno', rekao je Lundberg.

Dvadesetčetverogodišnjak sad može vidjeti obrise hodnika, vrata, ljudi i svega ostaloga što se oko njega zbiva. Napravu za Craiga zajednički je financiralo Ministarstvo obrane i humanitarna udruga za slijepe i slabovidne osobe St. Dunstan's.

'Realan sam. Znam da mi ovo neće vratiti vid, ali mogla bi biti najsličnija stvar tomu', zaključio je Craig.