NUDISTIČKA STAZA ZA PJEŠAKE

Sve je više 'golih' aktivnosti u svijetu

15.03.2010 u 13:28

Bionic
Reading

U njemačkim se planinama u svibnju otvara nudistička staza duga 18 kilometara. Ideja je nastala nakon nedavne zabrane planinarenja bez odjeće u švicarskom kantonu Appenzell Innerhoden zbog velikog broja njemačkih nudista koji su željeli potpunije osjetiti prirodu na svojoj koži

Nudistička staza nalazi se između gradova Dankerodea i Wippertalsperrea, a dugačka je 18 kilometara te je samo jedna u nizu prekretnica njemačke tradicije nudizma u prirodi. Pokret Freikorperkultur (kultura slobodnog tijela) navodno ima oko 45.000 članova, a u minhenskom Englischer Gartenu (engleski vrt) ručak bez odjeće potpuno je uobičajen. Prošle godine najavljen je i prvi potpuno nudistički hotel u Njemačkoj u Freudenstadtu u Schwarzwaldu.

No razgolićavanje slobodnim danima nije isključivo njemačka stvar. Američko društvo za golu rekreaciju procjenjuje svoj godišnji posao na 400 milijuna dolara, a na francuskoj Atlantskoj obali postoji teren za golf samo za goste obližnjeg nudističkog odmarališta.

Prije sedam godina Naked Air organizirao je goli let od Miamija do Cancuna, kada je oko 90 putnika bezbrižno skinulo svu odjeću jednom kad je avion napustio zemlju. Sad već postoje i putovanja luksuznim brodovima na kojima je nošenje odjeće opcionalno.

Razgolićavanje nije ograničeno samo na kopno. Britansko otočje Turks i Caicos na Karibima mjesto je na kojem možete biti goli i pod vodom, a poznato je i po rekordu od 72 gola ronioca koji su bili istovremeno u moru.

Svake godine pojavi se neki novi oblik nudizma pa danas možete birati između golog streličarstva, gole joge ili golog biciklizma, a jedno je sigurno - svakako se lakše pakirati za takav odmor.