Funtime BORBA ZA SIESTU

Španjolci žele zaštititi drijemanje kao kulturno dobro

  • Autor: T. B.
  • 15.3.2010 13:15:38
  • 15.3.2010 11:53:09

Kad je ranije ovog mjeseca Esperanza Aguirre, predsjednik konzervativne regionalne vlade u Madridu, zatražio da se borbe s bikovima stave na popis zakonom zaštićene aktivnosti od specijalnog značaja za kulturu, odvjetnik Daniel Dorado koji se bori za životinjska prava zatražio je da se i 'siesta' (popodnevni odmor) stavi na tu listu

Španjolski običaj kratkog poslijepodnevnog odmora mogao bi postati zaštićeni oblik umjetnosti. Madridske vlasti zaprimile su molbu koja traži da se siesta proglasi aktivnošću od posebnog kulturnog značaja kako bi je se očuvalo.

Molbu je podnio odvjetnik Daniel Dorado pozivajući se na kontroverznu odluku da se borbe s bikovima stave na isti kulturni nivo sa slavnim madridskim povijesnim spomenicima.

'Siesta je kulturna činjenica od posebne važnosti, umjetnost koja zaslužuje zaštitu. Dio je mediteranske i španjolske kulture od pamtivijeka', rekao je Daniel Dorado namjerno imitirajući argument kojim se opravdava uključivanje borbe s bikovima u listu zaštićenih kulturnih dobara.

Gospodin Dorado tvrdi da je siesta u opasnosti zbog pritiska suvremenog načina rada te da bi gubitak poslijepodnevnog odmora mogao dovesti do kolapsa čitave zemlje. S namjerom da ismije zakon koji štiti borbe s bikovima, dodao je da Madrid ima obavezu očuvati siestu i da bi se možda čak trebalo razmisliti o postavljanju kreveta na ulice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više