Funtime ZNANOST NA VATRI ŽUDNJE

Na Sorbonni se održava simpozij o plavušama

  • Autor: K. D.
  • 14.1.2009 13:05:20
  • 14.1.2009 12:00:00

Najveći umovi akademskih krugova okupit će se na uglednom pariškom sveučilištu Sorbonne i raspravljati o enigmi stoljeća: Zašto muškarci preferiraju plavuše? Krajnje je vrijeme da saznamo

Kroz seriju razgovora, tribina i predavanja, 16. i 17. siječnja ugledno pariško sveučilište Sorbonne bit će poprište konferencije na temu Gentlemen prefer Blondes, nazvanoj prema filmu Howarda Hawksa u kojem je glavnu ulogu odigrala Marilyn Monroe. Stručnjaci s područja književnosti, muzike, filma i povijesti umjetnosti analizirat će fenomen muške fascinacije plavušama i pokušati mu otkriti uzorke.

'Plavuše pobuđuju žudnju vjerojatno stoga što nose sa sobom ambivalentnost nevinosti i perverzije', rekla je organizatorica simpozija Marie-Camille Bouchindomme, inače brineta.

Ambivalentnost o kojoj priča susrećemo u knjigama poput Opasnih veza gdje plavuša Cecile de Volanges simbolizira nevinost, dok sijeda markiza predstavlja čisti cinizam. Baudlaire je također bio opsjednut vezom žudnje i plave kose te u jednom od svojih stihova piše da 'žena mora biti zlatna da bi bila obožavana'.

Prema mišljenju Bouchindomme, plavuše pozivaju na kršenje normi i u tome je tajna njihove erotičnosti.

Jedno od predavanja fokusirat će se na plavuše u slikarstvu, s posebnim naglaskom na Tizijanu i Botticelliju, dok će drugi uspoređivati različite verzije pjesme 'Diamonds are a girl's best friend', od Marilyinke do Madonne.

'Plavušologija' je, čini se, na pravom putu da postane legalna znanstvena disciplina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više