PONESITE RIBOBRANE

Australci doživjeli kišu riba

01.03.2010 u 13:10

Bionic
Reading

'Mjestimična naoblaka s mogućnošću pljuska ribe' - tako je trebala glasiti prognoza za Lajamanu na sjeveru Australije koji je u četvrtak i petak doživio kišu ribe

Sjever Australije imao je niz pljuskova u zadnjem tjednu veljače, a Lajamanu, dvjestotinjak kilometara udaljen od najbližeg većeg jezera i oceana, doživio je kišu male bijele ribe. Dva dana zaredom Australci su mogli nakon pljuska izaći i skupljati još živu ribu s ceste.

Gospođa Balmer, starija koordinatorica lajamanskog centra za skrb za starije osobe, kaže da joj je obitelj pomislila da je izgubila pamet kad im je ispričala što se dogodilo te je, kako bi ih uvjerila da je prisebna, fotografirala ribe koje su pale s neba.

Iako se čini da na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara od najbliže veće količine vode nema šanse da se ovako nešto dogodi, Lajamanu je već doživio dva ovakva pljuska, jednom 1974. te jednom 2004. Jedno od mogućih objašnjenja je da je ribu donio tornado, no ta vremenska nepogoda nije zabilježena na sjevernoj obali tijekom ta dva dana.

Vremenski prognozer Ashley Patterson kaže da je u pitanju vrlo neobičan fenomen pri kojem ribe i voda u kojoj se nalaze polete čak do dva kilometra u vis te da su ta dva dana bila idealna za stvaranje tornada, no nijedan nije primijećen.