DUPLI BIG HORUS S VIŠE SOLI

Egipatski svećenici jeli su brzu i masnu hranu

26.02.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Kao što ni naslovnice naših modnih časopisa ne prenose stvarnost nakon digitalnih stanjivanja strukova i produljivanja nogu, tako ni egipatski hijeroglifi nisu bili vjerni stvarnosti. Trpeza egipatskog svećenstva vrlo je vjerojatno mnoge od njih prerano otjerala grob

Znanstvenici su otkrili da su egipatski svećenici pripremali bankete svojim bogovima te da bi nakon prinošenja takve žrtve slegnuli ramenima i ponijeli obilan obrok kući 'jer bilo bi šteta da se baci'. Sočna jela s govedinom, divljom peradi, kruhom, voćem, povrćem, kolačem, vinom i pivom tri su se puta dnevno nudila bogovima.

Profesorica Rosalie David s Mančesterskog sveučilišta predvodila je istraživanje koje je utvrdilo da su velike količine životinjskih masti bile prisutne gotovo u svakoj pripremi hrane za bogove, kao i sol koja se koristila u velikim količinama kao konzervans. Prosječni Egipćani jeli su daleko zdravije i skromnije od svećenstva.

Istraživači došli su do ovih saznanja prevođenjem hijeroglifa i tomografijama 22 mumije iz drevnog egipatskog visokog društva. Mumificirani ostaci imali su velike količine kalcificiranih naslaga na arterijama.

Jedan od autora studije, profesor Tony Heagerty, stručnjak za srce s Mančesterskog medicinskog fakulteta, našao je sve jasne znakove ateroskleroze, bolesti krvnih žila koja se javlja zbog loše prehrane. U 16 od 22 mumije srca i arterije bile su prekrivene masnim naslagama.