Funtime EKSKLUZIVNA LETJELICA

Počinje proizvodnja osobnih jet-packova

  • Autor: T. B.
  • 26.2.2010 9:28:27
  • 26.2.2010 8:00:00

Novozelandska tvrtka Martin Aircraft Company u Christchurchu namjerava proizvoditi 500 osobnih mlaznih letjelica godišnje

Izumitelj Glenn Martin zaslužan je za stroj težak 115 kilograma koji može letjeti i do 2.400 metara visine, a maksimalna mu je brzina oko 100 kilometara na sat. Dva propelera što stvaraju oko 300 kilograma potiska najvažniji su njegov dio, zbog svoje male težine stroj ne zahtijeva pilotsku dozvolu, a može prijeći oko 50 kilometara u 30 minuta uz pun rezervoar goriva.

Glenn Martin prvi put je predstavio javnosti svoju letjelicu sredinom prošle godine, no tek sad se našao investitor koji je voljan uložiti dovoljno novca da se krene u fazu masovne proizvodnje. Direktor Martin Aircraft Companyja Richard Lauder smatra da je to idealno prijevozno sredstvo u hitnim slučajevima ili izvor zabave i da je čak moguća vojna primjena.

Lauder nije htio odati novog partnera tvrtke, ali otkrio je da se radi o jednoj od međunarodnih zrakoplovnih kompanija. Taj novi partner imat će 51 posto dionica, no Richard Lauder i Glenn Martin bit će na čelu tvrtke.

Bilo kakve dodatne informacije mogu se naći na službenoj internetskoj stranici tvrtke Martin Aircraft Company.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više