SPAS U ZADNJI ČAS

Veneciju od potonuća spašava umak za salatu

25.02.2010 u 07:17

Bionic
Reading

Da Veneciji prijeti potonuće, nije nikakva novost, no da je od zle sudbine može spasiti ulje nalik na dresing za salatu, otkrili su nedavno znanstvenici

Od potonuća u more može je, naime, spasiti ispuštanje kuglica masnoće slične maslinovom ulju u vodu koji su 'programirani' za formiranje vapnenačkih grebena, kažu arhitekti.

Najnovije rješenje za ugroženi talijanski grad izgrađen na muljevitom tlu na obali Jadranskog mora koristi eksperimentalnu tehnologiju nazivanu jednostavno 'pametni dresing za salatu'.

Ona raditi po principu ispuštanja u vodu kapljica ulja programiranih tako da kemijski reagiraju s ugljičnim dioksidom u vodi, što dovodi do stvaranja umjetnih vapnenačkih stijena.

'Ta se tehnologija temelji na kemiji ulja i vode i ima posebno svojstvo pretvaranja ugljičnog dioksida u supstance nalik vapnencu', objasnila je Rachel Armstrong s UCL's Bartlett School of Architecture. Umjetno dobiveni vapnenac mogao bi tako zaštititi stare zgrade od budućih oštećenja, tvrdi ona.

'Stupovi na kojima Venecija stoji lagano tonu u mulj kao visoke tanke potpetice', pojasnio je prof. Neil Spiller. 'Ako bi se tim specijalnim uljem mogli dodatno ojačati i popuniti novim slojevima vapnenca, to bi usporilo ili zaustavilo potonuće', dodao je.

Arhitekti se slažu da bi alternativu moglo predstavljati i postavljanje niza brana kojima bi se kontroliralo plimne valove u laguni koja okružuje Veneciju.

Otkako je ovaj grad, poznat po svojim kanalima, izgrađen, pretrpio je brojna oštećenja, a stručnjaci strahuju da bi podizanje razine mora uzrokovano globalnim zagrijavanjem, moglo dodatno pogoršati situaciju u godinama koje dolaze.

Predložena tehnologija još uvijek je ipak samo u fazi laboratorijskog testiranja i neće biti spremna za upotrebu u idućih tri do pet godina.